21. studenog 1935. – što je Staljinov “Stahanovski pokret”?

Foto: Hohum

U velikoj groznici industrijalizacije Staljin je tvrdio da se rad u boljševičkoj Rusiji “pretvorio od sramotnog i tegobnog bremena u pitanje slave, moralne kreposti i heroizma”. Kako su se mogli zamijetiti usponi i padovi Staljinovih “petoljetki”, ta je misao 21. studenoga 1935. dobila svoj konkretni oblik u takozvanom “stahanovskom pokretu”, dobro smišljenom pokušaju da se velikim primjerima potakne veća produktivnost rada u slabo stimuliranih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potkraj kolovoza rudar u Donbasu Aleksej Stahanov na poticaj mjesnih partijskih vođa izveo je dotad nemoguće: u jednom danu iskopao je 102 tone ugljena, što je bilo 14 puta više od uobičajene norme. Tajna je bila u tome što je Stahanov samo kopao, dok su pomoćnici postavljali potporne skele, što su rudari prije radili sami. Tako je pneumatska bušilica bila u pogonu bez prekida! Stahanov je postao junak dana, a njegov se primjer počeo primjenjivati posvuda u SSSR-u i u svim područjima gospodarstva. Već 1938. četvrtinu radnika smatralo se “stahanovcima”.

Rekorderi su dobivali više plaće i najviša državna odličja. Ostali radnici nisu bili odviše zadovoljni: njima su maksimalno podignute norme. Poslije se pokazalo da su u zapadnim industrijskim zemljama “stahanovski rekordi” uobičajena stvar jer je kapitalizam već odavno iskoristio nove tehnološke procese i podjelu rada da bi više proizvodio i privredio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.