23. prosinca 1643. osnovan Hrvatski državni arhiv – što je djelatnost ove važne institucije?

Počeci organiziranog djelovanja središnjeg arhiva u Hrvatskoj simbolički se vežu uz 1643. kada je temeljem saborske odluke zemaljski blagajnik Ivan Zakmardi de Diankovec dao izraditi posebnu škrinju povlastica Kraljevine (Cista seu Archivum privilegiorum Regni) u kojoj se čuvaju zemaljske isprave, povlastice i zakonske odredbe. Ova se škrinja i danas čuva u Hrvatskom državnom arhivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek 1774. imenuje se prvi zemaljski arhivist (Ladislav Kiraly) kojemu je sljedeće godine izdana i posebna uputa o sređivanju, popisivanju, izlučivanju i čuvanju spisa Kraljevine (De instructione officii exactoralis et archivistae Regni).

U Hrvatskoj je, osobito zaslugom bivšeg ministra kulture i sadašnjeg saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegović,a pokrenuto pitanje hrvatske arhivistike i državnog arhiva: od otvaranja građe, skladištenja materijala, dostupnosti arhiva, arhivskih zakona i svih drugih pitanja koja su od izuzetne važnosti za državu Hrvatsku i hrvatski narod. Upravo je pitanje arhivistike jedno od stožernih točaka zbog kojih je od (para)medijskih i (para)obavještajnih struktura bio žestoko napadan ministar Hasanbegović sa ciljem zaustavljanja reformi na području arhivske građe i zadržavanja postojećeg stanja koje odgovora pojedinim društvenim grupacijama.

Što je djelatnost Hrvatskog državnog arhiva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– provodi mjere zaštite arhivskoga gradiva u arhivu
– sređuje, popisuje i objavljuje arhivsko gradivo te ga daje na korištenje
– stručno nadzire čuvanje i odabir arhivskoga gradiva izvan arhiva
– neposredno nadzire rad arhiva i drugih imatelja izvan sustava državnih arhiva
– preuzima javno te prikuplja privatno arhivsko gradivo otkupom, poklonom ili pohranom
– obavlja sigurnosno i zaštitno snimanje te konzerviranje i restauriranje arhivskoga
gradiva
– daje podatke i izdaje ovjerovljene prijepise na zahtjev korisnika
– izrađuje i objavljuje obavijesna pomagala za pojedine arhivske fondove i zbirke itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.