23. studenoga 2003. HDZ – je li se što promijenilo u HDZ-u od Ive Sanadera do Andreja Plenkovića?

Foto: fah

Podsjetimo se: nakon što je HDZ čak 10 godina suvereno vladao Hrvatskom od 1990-2000. godine, na vlast dolazi koalicija SDP-HSLS. Od 2003. u slijedeća dva mandata, na čelu s Ivom Sanaderom, ponovno je Hrvatskom vladao HDZ, što znači da je do 2011. godine od 21 godine samostalnosti čak 17 godina vladao HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što o dva mandata Ive Sanadera misli ugledni intelektualac i domoljub Nino Mogorović prenosimo donjim tekstom, a mi postavljamo pitanje na koje svatko neka sebi da odgovor: je li se što promijenilo u HDZ-u od vremena Ive Sanadera do Andreja Plenkovića?

Predsjednik splitskog HDZ-a Duje Marasović ima dojam kako je Željko Jovanović ‘…mala i loša kopija Jovana Raškovića…’! Mislim da su mnogi u Hrvatskoj suglasni s njegovim dojmom no, istovremeno uočavaju, i ne mogu se načuditi, kako prvi splitski HDZ-ovac ‘ne čuje’ jasne i vrlo glasne tonove Miloševićeve retorike iz ustiju koalicijskog partnera HDZ-a na nacionalnoj razini, predsjednika SDSS-a Stanimirovića, o tome kako su zapravo Hrvati započeli rat 1991. godine!?, piše nakon dva mandata vlasti HDZ-a 2011. godine ugledni intelektualac i domoljub Nino Mogorović za hkv.hr.

Ili pak ne vidi kako kroz ‘lik i djelo’ taktičara Milorada Pupovca koji u svojim javnim istupima plačući doslovce, poput ‘hrvatske’ Biljane Plavšić, pokušava emocionalizirati javnost dok istovremeno racionalnim, zakulisnim i izvana naloženim, igrama kapitalizira sedmogodišnju koaliciju ishodivši pri tomu za Srbe enormne povlastice i prava sve do onih o stvaranju pravnih pretpostavki jedne nove ‘SAO Krajine’ u RH!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to je odrađeno uz suglasnost i blagoslov sanaderovskog, detuđmaniziranog i protutuđmanovog HDZ-a, stranke koja je ‘odlutala’ od temeljnih načela prvog hrvatskog Predsjednika, a koji je najviše zaslužan što ta neprirodna i protu hrvatska tvorevina nije zaživjela na teritoriju Republike Hrvatske već u prvoj polovici 90-tih godina. Zahvaljujući sanaderovskom razdoblju hrvatske neprincipijelne i izdajničke politike, Pupovac se postupno profilira u antipod onoga što je Dobrica Ćosić još daleke 1968. godine lamentirao kao trajni nedostatak srbijanske politike, koja po njemu naime, u miru gubi ono što je dobila ‘pobjedama u ratovima’!

Pupovac ga, zahvaljujući sanaderovskom HDZ-u, demantira uspjevši u miru dobiti ono što je krvavim ratom izgubio! Takvom politikom ‘novog kursa’ Pupovac postaje neupitni vođa prečanskih Srba i nezaobilazni čimbenik i sukreator ‘hrvatske’ politike pod vodstvom HDZ-a!

Na Duji Marasoviću i njegovim kolegicama i kolegama u stranci leži velika nacionalna odgovornost, zapravo u njihovim je rukama sudbina samostalne Hrvatske! Nužno je pod hitno napraviti radikalan i temeljit zaokret i odmak od Sanadera i njegove izdajničke politike te HDZ vratiti njegovim korijenima što znači vratiti ga na suverenistički put dr. Franje Tuđmana. Sve milijarde koje je Sanader, zajedno sa ‘društvom’ iz svih stranaka koje sjede u Saboru, pokrao nisu ništa spram pogubnosti politike koju je on utjelovljivao i kreirao, a kojom HDZ i dalje u cijelosti kroči, što dovodi i samo postojanje hrvatske države u pitanje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šjor Duje bi trebao znati kako Jovanović nije ni izdaleka glavni problem za budućnost Hrvatske, a koja je postala doslovce neizvjesna, nije to ni Pupovac, ni Stanimirović već je presudan i ključni problem sanaderovski HDZ u kojem i on igra značajnu ulogu. Konstruktivna politika se naime ne vodi radikalnim floskulama i predizbornom retorikom već jasnom vizijom i zauzimanjem za ono što je temeljni nacionalni i državni interes hrvatskog naroda i Republike Hrvatske, a to je čuvanje i daljnja izgradnja nacionalnog identiteta te na njemu temeljenog političkog i gospodarskog suvereniteta kao glavnog jamca sveukupnog prosperiteta RH!

Zato i pod cijenu raspada vladajuće koalicije HDZ mora učiniti potpuni otklon od izdajničkog sanaderizma i vratiti se politici svojeg utemeljitelja dr. Franje Tuđmana. Jedino tako on će moći sačuvati nacionalni, gospodarski odnosno sveukupni državni suverenitet RH u vrlo složenom, teškom, neizvjesnom i turbolentnom razdoblju koje je pred nama.

Ninoslav Mogorović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.