23. veljače 1942. Ante Pavelić – prva sjednica Hrvatskog Sabora nakon 1918.

Na današnji dan 23. veljače 1942. poglavnik NDH Ante Pavelić sazvao je sjednicu Hrvatskog Sabora prvi puta nakon raspada Austro-Ugarske. Jugoslavija je bila prva država u kojoj Hrvatski Sabor nije djelovao od kada je Hrvata na ovim prostorima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je samo postojao u prvoj Jugoslaviji, dok ga kralj službeno nije raspustio 30. studenog 1920. Bilo je to istinsko nasilje nad hrvatskim narodom, nečuveno u njegovoj povijesti, a i vrlo jasan nagovještaj što Hrvate čeka u ovoj imperijalnoj, na ratnom plijenu nastaloj umjetnoj tvorevini – velikosrpskoj Jugoslaviji. Nakon Sporazuma Cvetković-Maček i stvaranja Banovine Hrvatske, bilo je predviđeno da se raspišu izbori i ponovo konstituira Sabor, ali zbog izvanrednih okolnosti i političkih natezanja 1939.-1941. to nije provedeno.

Na današnji dan 1942. održana je prva sjednica Hrvatskog sabora nakon velike stanke koja je trajala još od davne 1918. Sabor je ovaj puta bio sazvan po naređenju poglavnika Ante Pavelića, a imao samo savjetodavnu funkciju, bez ikakve stvarne političke moći. Prisustvovalo mu je oko 150 od ukupno 217 pozvanih zastupnika.

Među pozvanima bili su svi još živući zastupnici nekadašnjeg sabora iz 1918., narodni zastupnici izabrani na izborima za jugoslavensku skupštinu 1938., osnivači i doživotni članovi Glavnog odbora ukinute Hrvatske seljačke stranke, članovi vijeća Hrvatske stranke prava, doglavnici, poglavni pobočnici i povjerenici Glavnog ustaškog stana, te dva predstavnika njemačke narodne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora bio je Marko Došen. Sabor je imao samo jedan saziv s 5 sjednica. Otvoren je na današnji dan, a zatvoren u prosincu iste godine. Zasjedanja su se održavala tokom veljače, travnja i prosinca te godine, a nakon 1942. Sabor više nije sazivan.

Aktualni Ustav RH tvrdi: Hrvatski Sabor nikada nije ratificirao pristup Hrvatske Jugoslaviji!

U čuvenoj preambuli današnjeg Ustava Republike Hrvatske, koja izgleda da je poznata samo po prijepornom izričaju ‘antifašizam’, stoji da Hrvatski Sabor nikada nije sankcionirao (ratificirao) odluku o stupanju Hrvatske u Jugoslaviju 1918.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Preambule Ustava RH:
– u činjenici da odluku Narodnoga vijeća Države SHS o ujedinjenju sa Srbijom i Crnom Gorom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (1. prosinca 1918. godine), poslije (3. listopada 1929. godine) proglašenoj Kraljevinom Jugoslavijom, Hrvatski sabor nikada nije sankcionirao;
Dobra tema za raspravu kvalificiranih povjesničara i ustavnih eksperata. Uz nužan uvjet neprisutnosti javnoj debati „antifašističih fašista“ koji uvijek demagoškim floskulama, od kojih se već javnosti okreće želudac, namjerno pokvare (iz pakosti, neznanja i koristi) svaku kvalitetnu raspravu i dijalog već u samom začetku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.