24. studenoga 2000. Zagrebački summit – pokušaj vraćanja Hrvatske u Zapadni Balkan

Foto: fah

Na današnji dan 24. studenog 2000., pod izravnim pokroviteljstvom Francuske, održan je poznati Zagrebački summit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to prvi summit u Europi izvan EU (!), te otvoreni i izravni pokušaj približavanja zemalja tzv. Zapadnog Balkana s krajnjim ciljem poništavanja rezultata Domovinskog rata i stvaranja nove zajednice naroda na području bivše Jugoslavije.

„Izdajničkim summitom“ predsjedali su bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i francuski Jacques Chirac.

Ta zamišljena zajednica i sam pojam Zapadnog Balkana uključivala bi sve bivše države Jugoslavije minus Slovenija plus Albanija. Summit je održan nakon smrti predsjednika Tuđmana i izborne pobjede Stjepana Mesića i Ivice Račana (SDP), stranke koja je oduvijek imala više ili manje projugoslavenski orijentirano djelovanje oslanjajući se primarno na odnose sa zemljama bivše SFRJ, a tek onda na ostatak Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi tome su višestruki: od primarno utjecajnih međunarodno-političkih čimbenika i interesnih ekonomsko-političkih veza političara i obavještajnih krugova iz zemalja bivše SFRJ, do sekundarno brojnih interesnih, ideoloških i emotivnih veza koje je tadašnje vodstvo i članstvo SDP-a, kao i predsjednik Mesić, imalo prema zemljama bivše Jugoslavije.

Radi sprječavanja udruživanja Republike Hrvatske u ovakve ekonomsko-političke asocijacije, kao i sprječavanja zloporabe moći koju bi mogle imati moguće buduće odnarođene hrvatske vladajuće elite, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uveo je nove odredbe u Ustav Republike Hrvatske kojima se zabranjuje udruživanje u ovakve asocijacije, izričito zabranjujući i samo pokretanje postupka ulaska u ovakve asocijacije (članak 141. Ustava RH, popularno zvan Tuđmanova tvrđava).

Ideju Zapadnog Balkana poduprle su zemlje koje su stvorile Jugoslaviju i branile njeno postojanje do njene same propasti: Francuska i Engleska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.