26. veljače 364. Valentijan – rimski car rođen u Vinkovicima

Foto: www.enciklopedija.hr

Osim Valentinijana, u gradu Cibalae (Vinkovci) rođen je i njegov mlađi brat Valens koji je također postao rimski car. Naime, njega je svojim suvladarom proglasio upravo Valentinijan i to samo oko mjesec dana nakon stupanja na prijestolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 364. zavladao je Rimskim Carstvom car Valentinijan, koji je rođen u gradu Cibalae.

Valentinijana nazivaju i „posljednjim velikim zapadnim carem“ jer se nakon njegove smrti situacija u Rimskom Carstvu znatno pogoršala. U antičkom rimskom naselju Cibalae (današnji Vinkovci) živio je Valentinijanov otac Gracijan, utjecajan vojskovođa.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimsko Carstvo u IV. stoljeću

The territory of the Eastern Roman Empire, with the Western Roman Empire depicted in pink.

Photo: en.wikipedia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Valentinijana, u gradu Cibalae rođen je i njegov mlađi brat Valens koji je također postao rimski car. Naime, njega je svojim suvladarom proglasio upravo Valentinijan i to samo oko mjesec dana nakon spomenutog stupanja na prijestolje.

Valentinijan je proglašenje carem primio na današnji dan u gradu Ancyri (danas Ankara u Turskoj), gdje je bio stacioniran u to doba. Zanimljivo je da je Valentinijan naslijedio cara Jovijana, rođenog u Singidunumu (današnji Beograd).

Car Jovijan razmjerno je kratko vladao, a jedna od glavnih uloga bilo mu je ponovno uvođenje kršćanstva kao državne religije. Naime, prethodni car Julijan Apostat, koji je umro na području današnjeg Iraka, bio je ukinuo kršćanskoj vjeri taj status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Car Valentinijan vladao je ukupno oko 11 i pol godina Rimskim Carstvom. Morao je ratovati s barbarskim plemenima koja su na područje Carstva pokušavala prodrijeti preko Rajne i Dunava.

Upravo je u blizini obale Dunava car Valentinijan i umro 375., kod današnjeg mjesta Szőny u sjevernoj Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.