27. prosinca 1948. kardinal Jozef Mindszenty – doživotni zatvor posljedica je mržnje komunista prema Kristu i Crkvi!

Foto: Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989 bekijk toegang 2.24.01.03 Bestanddeelnummer 927-1729 www.commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1948.  komunističke vlasti Mađarske, države pod okupacijom “carstva zla” SSSR-a nakon “Staljinovog oslobođenja”, uhitile su katoličkog kardinala Jozefa Mindszentya pod optužbom antikomunističkog djelovanja. Osuđen je na doživotni zatvor. Sličnu sudbinu malo ranije doživio je naš kardinal i mučenik Alojzije Stepinac, od strane Titovog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Po sličnom obrascu kao i drugim zemljama gdje je revolucijama dolazio na vlast, komunistički režim se u Mađarskoj prvo obračunao sa Crkvom i njezinim svećenicima, a onda i vjernicima i svim drugim tzv. „neprijateljima komunizma“.

Na sličan način kao zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac, i u Mađarskoj je „prvi čovjek“ Crkve i nadbiskup Esztergona (staro mađarsko biskupijsko središte blizu Budimpešte) kardinal Mindszenty prošao je kalvariju protuljudskog komunističkog sustava i to više puta, kao i nacističkog u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slugu Božjeg kardinala Mindszentya zatvarali i progonili svi diktatori – komunisti Bele Kuna, nacisti i ponovno komunisti

József Mindszenty rođen je 1892. godine, a zaređen je za svećenika 1915. Nakon propasti Austro-ugarske monarhije 1918., na vlast su došli komunisti Bele Kuna. Mladi svećenik József Mindszenty je odmah uhvaćen i bačen u zatvor. „Crvena diktatura“ je uskoro završila pa je 28-godišnji József Mindszenty imenovan župnikom u mjestu Zalaegerszeg. Kroz 25 godina neumorno je djelovao među svojim narodom. Godine 1941. promijenio je svoje prezime Pehn u Mindszenty, prema rodnome mjestu. U jeku II. svjetskog rata imenovan je biskupom, a 1946. kardinalom.

U jeku Drugog svjetskog rata zatvorili su ga nacisti i mađarski kolaboracionisti zbog oštrog protivljenja njihovoj politici i djelovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni novi totalitarizam poslije zastrašujućeg nacizma – komunizam – nije poštedio Mindszentya. Mađarske komunističke vlasti su ga uhvatile u Esztergomu i utamničile 26. prosinca 1948. Osuđen je na doživotni zatvor 1949. U vrijeme mađarske revolucije 1956., mađarski domoljubi su ga oslobodili iz komunističkog zatvora. Mađarska revolucija je silom ugušena pa se kardinal Mindszenty na nagovor mađarskih vjernika i domoljuba sklonio u Američko veleposlanstvo u Budimpešti.

U veleposlanstvu SAD-a proveo je  15 godina života!

Na traženje pape Pavla VI. napustio je Mađarsku nakon 15 godina boravka u američkom veleposlanstvu. Nekoliko mjeseci prije smrti objavio je svoje „Uspomene“. Pokopan je u Mariazellu, a njegovi posmrtni ostaci preneseni su iz Mariazella u Esztergon 1991. nakon pada komunizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.