27. rujna 1940. Trojni pakt – Hitler kriv za propast komunističko-fašističkog pakta!

Foto: commons.wikimedia.org

Nakon što je potpisan Trojni pakt, nacistička Njemačka ušla je u intenzivne pregovore sa vodećom komunističkom zemljom svijeta SSSR-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bilo u studenom 1940. kada je gotovo potpisan komunističko-fašistički pakt o pridruživanje Staljina Trojnom paktu!

Samo Hitlerova politička glupost i Staljinovi prekomjerni apetiti spriječilo da se dva monstruma – komunizam i nacifašizam – udruže protiv zapadnog svijeta.

Trojni pakt su na današnji dan 1940. u Berlinu potpisale Hitlerova Njemačka, Mussolinijeva Italija i carski Japan. Države potpisnice obvezale su se pomoći jedna drugoj u slučaju napada zemalja koje još nisu bile u ratu. Hitlerov je cilj bio odvratiti SAD od ulaska u rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, SAD bi se morao istovremeno zaratiti i s Japanom i s Njemačkom, dakle morao bi ratovati na dva bojišta – pacifičkom i europskom. Osim toga, Hitler je htio zastrašiti SSSR, koji je sada bio pritisnut s obje strane – europske i azijske. Italija je, pak, bila potrebna Hitleru zbog strateškog položaja na Sredozemnom moru.

Kasnije su Trojnom paktu pristupale i druge zemlje ovim redoslijedom: Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Bugarska i Jugoslavija. Ulazak Jugoslavije u Trojni pakt potpisala je vlada Cvetković–Maček, no ubrzo je došlo do protesta, pa je u državnom udaru (tzv. “šljivovica puč”) vlast preuzeo general Dušan Simović. Njemačka je tada vojno porazila Jugoslaviju, a novonastala Nezavisna Država Hrvatska također je ušla u Trojni pakt.

Trojnom paktu trebao je pristupiti i SSSR jer je Staljin prihvatio ponudu Hitlera, ali je Staljin toliko tražio da je to bilo previše čak i za nacističkog diktatora. Nacist Hitler nudio je komunistu Staljinu britanske teritorije u Aziji (prema Indiji), a glavni pregovarač Molotov tražio je da se priča o najinteresantnijem području Europe – od Turske do Bugarske, pa okolnih zemalja. Hitler je te uvjete odbio (kao i povlačenje iz Finske) i komunističko-fašistički pakt je propao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nacistički saveznik Japan i Staljin su potpisali 1941. pakt o nenapadanju, što je Hitleru donijelo mnoge nevolje osobito kad mu je trebala pomoć Japana u napadu na SSSR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.