28. listopada 1992. Zločini srpske vojske – rušenje katoličkih crkava u Bosni i Hercegovini

Foto: snimka zaslona

O rušenju katoličkih crkava vrlo studiozno djelo napisao je pokojni general HVO-a Slobodan Praljak pod imenom ‘Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u Bosni i Hercegovini u ratu 1991-1995.’

Knjigu možete pročitati OVDJE.

Na današnji dan 28. listopada 1992srbijanska vojska miniranjem je srušila Katoličku Crkvu Svetog Ilije u Bosanskom Brodu. Novu crkvu posvetio je kardinal Vinko Puljić 2014. na temeljima stare.

Do tada se je sveta misa služila u podrumu župnog stana.

Kad je srpska vojska ušla 6. listopada 1992. u Bosanski Brod, katolička crkva sv. Ilije bila je samo granatom pogođena u visini početka zvonika.  Kad su bogomolje (džamija i crkva) snimljene i vijest obišla svijet riječju i slikom – Srbi su sravnili sa zemljom i katoličku crkvu i džamiju.

Tada su neprijatelji poravnali temelje u ratu porušene prve župne crkve i nijekali da tu nikada nije bilo crkve. No otkopavanjem temelja istina je došla na vidjelo te je na istim temeljima i po istom projektu sagrađena nova crkva.

U općini Bosanski Brod prije rata živjelo je 35.000 stanovnika. Najveći je bio broj Hrvata (41 %), pa Srba (33 %) i Bošnjaka 12 %. U gradu Bosanskom Brodu Hrvati su činili 57 % stanovnika, Bošnjaci 20 %, a Srbi samo 15 %.
O rušenju katoličkih crkava vrlo studiozno djelo napisao je pokojni general HVO-a Slobodan Praljak pod imenom Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u Bosni i Hercegovini 1991-1995.. Knjigu možete pročitati OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr