28. ožujka 1912. rođena Ana Bešlić – Hrvatica i kiparica iz Vojvodine

Foto: snimka zaslona, msuv.org

Ana Bešlić, Hrvatica iz Bajmoka rođena je na današnji dan 1912. Bila je kiparica iz Vojvodine, rodom iz obitelji Hrvata iz Bačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je od velikih Hrvata i Hrvatica iz Vojvodine čiji su povijesni doprinosi veći od ovog prostora. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata 2012. godinu obilježio je kao 100. obljetnicu rođenja kiparice Ane Bešlić.

Osim nje, u tu grupu hrvatskih velikana iz Vojvodine spadaju književnik i bibliograf Ivan Kujundžić, književnik i sakupljač narodne književnosti Balint Vujkov, književnik Ante Jakšić, franjevac Stjepan Beato Bukinac, pjesnik Ante Evetović Miroljub i mnogi drugi.

Pripadala je skupini umjetnika koji su od ’50-ih postali istaknuti u umjetničkim krugovima po svojoj kiparskoj radoznalosti i pristupu koji je bio izvan strujanja, čime su bili začetnici promjene stila u tadašnjem kiparstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavila je veliki trag u Subotici, obilježivši poslijeratni likovni život tog grad, ali i poslije, posebice na javnim prostorima. Osim Subotice, djela joj se nalaze u Šandoru, Bajmoku, Paliću i Tavankutu.

Legat njenih kiparskih djela danas se nalazi u subotičkom Gradskom muzeju.

Dio svojih radova darovala je gradu Subotici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnje godine svog života je provela u Beogradu, gdje je i umrla 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.