28. rujna 892. Livno – prvi spomen grada u povelji hrvatskog kneza Mutimira

Na današnji dan 28. rujna 892. nastala je povelja hrvatskog kneza Mutimira, gdje se između ostalog spominje prvi puta i Livno – grad koji je bio u sastavu hrvatske kneževine kneza Mutimira.

Mutimirova povelja nastala je u mjestu Bijaći pred crkvom svete Marte. Danas se Bijaćima smatra predio na granici trogirskoga i donjokaštelanskoga Velog polja.

Ona je sačuvana samo u prijepisima i to njih 5. Pergament najstarijega prijepisa iz 1568. godine, veličine 45,5×35,5 cm i s tragom otpaloga pečata splitskoga kneza i notarskim znakom Danijela Terzagusa, nalazi se u župnom uredu u Kaštel Sućurcu.

Ostala četiri čuvaju se u Nadbiskupskome arhivu u Splitu

Mutimir povelju pečati svojim prstenom, a radi osnaženja same isprave, u njoj se spominju i sljedeći svjedoci: Mutimir (vladar i izdavač darovnice), Budimir (dvorski župan), Želimir (župan Livna), Petar (župan), Priština (župan mačonoša), Prvad (župan konjice), Željist (župan komore), Željidjed (župan podruma), Boljedrug (župan komornik), Budimir (vladaričin župan), Kržemistl (drugi komornik), Stjepan, sin Budimirov (treći komornik). Željidrag (vladaričin mačonoša), Pribitjeh, sin Petra (župan), Dragočaj, sin Samočasna, Tugina (župan štitonoša), Žitalj (predstojnik samostana), Zbidrag (župan Klisa) i Prvalj (rizničar). 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: commons.wikimedia.org