28. srpnja sveti Viktor – papa i mučenik iz Afrike

Papa Viktor
Foto: Dedek Lajos Crescens - Szentek élete / wikimedia commons

Sveti Viktor I., papa (189.-199.) i mučenik, rodom je iz Afrike, a na Petrovoj Stolici naslijedio je papu Eleuterija. Crkvom je upravljao 10 godina. Tijekom njegove papinske službe u Rimu je organizirao pomaganje ne samo siro­mašnih već i zatvaranih kršćana i onih koji su bili otjerani na prisilni rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna mu je zasluga što je dokončao spor s obzirom na datum slavljenja Uskrsa. Brojne su crkvene zajednice u Maloj Aziji slavile Uskrs, po uzoru na starozavjetnu Pashu (usp. Izl 12,1-21), na 14. židovskog mjeseca Nisana (ožujak/travanj), bez obzira u kojd bi dain bio taj datum, dok se u Rimu i drugim crkvenim zajednicama slavio u nedjelju nakon toga datuma, jer je Isus uskrsnuo „prvog dana po suboti” u nedjelju. Nakon dugiih rasprava i crkvenih zborovanja papa Viktor I. je odlučio nek se u cijeloj Crkvi Uskrs slavi u prvu nedjelju nakon proljetnog ekviinocijs, čega se Crkva i danas drži. Viktor I. je također pobijao i osudio kao vjersku zabludu mišljenja oniih koji su u njegovo vrijeme nijekali Kristovo božanstvo i tvrdili kako je u Bogu samo jedna osoba.

Knjiga o papama (Liber Pontitficalis) bilježi kako je papa Viktor I. umro mučeničkom smrću za cara Septimija Severa i kako je pokopan u Vatikanu uz grob svetoga Petra. Stoga je unesen u popis mučenika (Rimski martirologij) i slavljen od starine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.