(VIDEO) 30. kolovoza 1991. Srbija – hrvatske majke vrijeđane u Beogradu, a bez razumijevanja u Bruxellesu

Foto: Snimka zaslona

Bedem ljubavi hrvatski je mirotvorni pokret, kojeg su 1991. godine osnovale hrvatske majke, želeći spasiti svoje sinove iz JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon masovnog prosvjeda u Zagrebu i odlaska u Beograd iz kojeg su se vratile 30. kolovoza 1991., tri tisuće majki je prosvjedovalo u Bruxellesu 3. rujna 1991. za puštanje hrvatskih mladića iz JNA, za mir i pomoć Hrvatskoj.

U Beogradu su doživjele nedolično ponašanje i vrijeđanje, a u Bruxellesu nerazumijevanje.

Tisuće, do smrti zabrinutih, majki za sudbinu svojih sinova, prvenstveno iz Hrvatske, ali Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova stigle su dan ranije u Beograd i ispred Generalštaba JNA iznijele pet zahtjeva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • otpuštanje vojnika kojima je istekao jednogodišnji vojni rok;
  • premještanje vojnika kojima još nije istekao vojni rok u matične republike kako bi ondje odslužili ostatak;
  • povlačenje Armije u vojarne;
  • aboliciju svih vojnih bjegunaca;
  • te, što je najvažnije, povratak mira u ratu što ga je izazvala velikosrpska agresija.

Hrvatski građani otpratili su 29. kolovoza konvoj zabrinutih majki cijelim putem do Beograda. No, iz Beograda su počeli stizati glasovi o lošim postupcima prema majkama, o tome da ih zlostavljaju vojni policajci.

Ukratko, generali su ih prevarili.

Nisu prihvatili njihove zahtjeve, odveli su ih u Dom garde na Topčideru, nitko im se službeno nije obratio, a iz medija pristup su imali samo srpski novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro 30. kolovoza razočarane i iscrpljene majke vraćale su se u Zagreb.

Dočekale su ih tisuće Zagrepčana koje su prosvjedovale ispred Komande Pete vojne oblasti u središtu grada. Tamo su smjenjivali govornici, ugledni javni i kulturni djelatnici, a najviše je ostao zapamćen govor pokojnog Vlade Gotovca.

Tomislav Ivčić izveo je “Stop the war in Croatia”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino svjetlo u tim trenucima bio je odlazak majki Bruxelles, u sjedište Europske unije, kako bi pred europskim moćnicima iznijele svoje zahtjeve protiv Hrvatskoj nametnutog rata. Tamo su i otišle i 3. rujna 1991. održale prosvjed koji nije naišao na razumijevanje.

Naše majke, kao i naša Hrvatska, nisu nigdje naišle na razumijevanje: niti u Beogradu niti u Bruxellesu.

Ostali smo sasvim sami, naša mladost je tada branila gotovo goloruka svoje domove, dok je dio naših mladića ostao zarobljen u JNA koja je tih dana počela otvoreni napad na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepušteni sami sebi u ralje pobješnjele zvijeri – nismo ustuknuli, kao niti hrvatske majke!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.