(VIDEO) 30. kolovoza 2007. Kornati – veliki kameni križevi kao čuvari spomena na mlade i hrabre vatrogasce

Zagreb, 30.08.2018. - Vatrogasci iz Vatrogasne postaje Zagreb odali su poèast kolegama poginulima na Kornatima. Ispred vatrogasnog vozila posložili su 12 vatrogasnih uniformi i zapalili svijeæu. Prije 11 godina tijekom rutinske vatrogasne intervencije smrtno je stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Na današnji dan, 30. kolovoza 2007. dogodila se strašna tragedija na hrvatskom otoku Veliki Kornat u kojoj je stradalo 13 mladih vatrogasaca. Dvanaest mladića iz Šibenika, Vodica i Tisnog je poginulo, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog. Najmlađi vatrogasac Marko Stančić imao je samo 17 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Događaj, koji se smatra jednom od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj, duboko je potresao hrvatsku javnost. Vatra je okružila mlade i hrabre vatrogasce koji su se našli u njezinom obruču i tako bili zahvaćeni vatrenom stihijom.

Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dino Klarić,
Ivica Crvelin, 
Ivan Marinović, 
Marko Stančić,
Gabrijel Skočić i 
Hrvoje Strikoman,

a sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu, ali su ubrzo umrli od posljedica teških opekotina:

Tomislav Crvelin, 
Ante Crvelin, 
Josip Lučić, 
Karlo Ševerdija i
Marinko Knežević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, dana 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin.

Dvanaest spomen križeva podsjeća na strašnu tragediju, ali i spremnost na žrtvu, dobrotu i nesebičnost mladog čovjeka.

Photo: fah

Križevi dugi 25 metara i široki 15 metara, izrađeni su ljudskim rukama, bez upotrebe strojeva i vezivnih elemenata korištenjem tehnike suhozida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki križ ima tri ploče s uklesanim tekstom: s imenom vatrogasca, imenom DVD-a kojem je pripadao i stihom po izboru obitelji. Stih je smješten je uz krak križa s lijeve strane, na mjestu koje simbolizira srce mladih junaka s Kornata.

Podignuta je i kapelica Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, također u tehnici suhozida, i uređeno je oko kilometar pješačke staze, te pristanište za brodove.

Gradnja križeva i kapelica trajala je dva mjeseca, sav rad je izveden ljudskim rukama, sudjelovalo je preko 2500 ljudi, a svi su to činili – dragovoljno i s velikom ljubavlju.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarni film o tome gradnji križeva u spomen mladim vatrogascima – ljudskim trudom i rukama:

 

“Križevi na Kornatima nisu samo materija, njihovo prisustvo ima i duhovnu dimenziju” (graditelji križeva na Kornatima)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.