30. prosinca 1916. Karlo Habsburški – posljednji hrvatski kralj

Karlo habsburški zg biskupija

Na današnji dan 30. prosinca 1916. održana je krunidba Karla Habsburškog, koji je nosio titulu kralja Ugarske i Hrvatske. Karlo Habsburški je bio čovjek izuzetnih ljudskih kvaliteta, istinski mirotvorac i zagovornik prava naroda Austro-Ugarske na samoodređenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je imao svega 29 godina kada je stupio na prijestolje stare Kraljevine koja je polako i sigurno gubila I. svjetski rat, odlikovao se izuzetnom krepošću i vrlinama što je bila posljedica njegove velike i predane katoličke vjere. Pokušavao je sve da zaustavi strašno krvoproliće svjetskog rata. Zbog toga je 2004. proglašen blaženikom Katoličke Crkve.

Na današnji dan 1916. održana je krunidba blaženog Karla Habsburškog za hrvatskog i ugarskog kralja i cara Austrije. Bila je to posljednja krunidba jednog Habsburgovca za hrvatskog vladara, budući da je dvije godine kasnije ta dinastija izgubila vlast nad Hrvatskom. Ceremonija krunidbe održana je u Budimpešti, a korištena je slavna kruna sv. Stjepana koju Mađari nazivaju i Svetom krunom. Budući da stoljećima nije bilo zasebne hrvatske krune u materijalnom obliku, ugarska kruna sv. Stjepana rutinski je korištena i kao hrvatska kraljevska kruna pri krunidbenim svečanostima.

Karlo Habsburški obnovio slavno kraljevstvo kralja Zvonimira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je spomenuti kako je car Karlo, po završetku I. svjetskog rata, nakon konzultacija sa grupom hrvatskih frankovaca na bečkom dvoru svojim manifestom od 22. listopada 1918., (tjedan dana prije nastanka Države SHS) proglasio ujedinjenje hrvatskih zemalja u posebnu državu unutar trijalističke Austro-Ugarsko-Hrvatske Monarhije, koja je postala model za reorganizaciju do tada dvojne Monarhije. Tim je činom ponovno je uspostavio slavno Zvonimirovo kraljevstvo.

Utopističko pro južnoslavensko Narodno vijeće SHS nije prihvatilo ovaj kraljev proglas te je nastavilo putem ujedinjenja sa Kraljevnom Srbijom. Na taj je način prekinut tisućljetni institucionalni i državni kontinuitet Hrvatske koja se našla u zajedničkoj državi sa zemljom s kojom je ratovala prethodne četiri godine. Ta tragična odluka ima teške posljedice za hrvatski narod do današnjeg dana, te pokazuje odgovornost i moć političkih prosudbi i odluka za jedan narod.

Karlo Habsburški je otac Otta von Habsburga, osvjedočenog prijatelja Hrvatske u vrijeme komunističkog režima, u vrijeme kada su svi okretali glavu od nje, te posebno za vrijeme osvajačkog rata Srbije naspram hrvatskih zemalja 1991-1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2014. relikvije blaženog Karla, posljednjeg hrvatskog kralja, došle su u Hrvatsku, a svečanu misu tom prilikom predvodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško. Dar relikvija posljednjeg hrvatskog kralja Crkva u Hrvata čuva u riznici zagrebačke prvostolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.