30. studenoga, sveti Andrija – prvopozvani apostol

proslava svetog Andrije
Foto: Wikipedia

Danas slavimo velikog sveca, svetog Andriju apostola i mučenika. Prema Evanđeljima bio je ribar iz Betsaide u Galileji, a Isus je njega i brata Petra prve prozvao kao apostole. Stoga ga i nazivaju „Andrija Prvopozvani“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evanđelisti Matej i Luka stavljaju ga u apostolskom zboru odmah iza Šimuna Petra, a po evanđelistu Ivanu bio je učenik Ivana Krstitelja i Petru priopćio da su pronašli Mesiju. Posebno se spominje još u nekoliko zgoda, kao kod umnažanja hljebova i kad su stranci u Jeruzalemu željeli vidjeti Isusa. Kršćanska tradicija pripisuje mu da je propovijedao oko Crnoga mora, u Maloj Aziji, Traciji i Egiptu, a sveti Euzebije govori da je propovijedao među Skitima, u današnjoj južnoj Rusiji.

Osnovao je godine 38. crkvu u Bizantu, a raspet je u Patrasu godine 60. na križu u obliku slova „X“. Takav križ po njemu je nazvan Andrijin križ. Po njegovoj želji razapeli su ga naglavačke, jer se smatrao nevrijednim da umre poput Isusa.

U srednjem vijeku osobito je štovan u Bizantu, Rusiji i Škotskoj koja i službenu državnu zastavu nosi u čast svetog Andrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.