31. kolovoza 1897. – Edison patentirao kino projektor

Foto: Louis Bachrach, Bachrach Studios, restored by Michel Vuijlsteke

Još jedan u nizu izuma koji su promijenili svijet patentirao je jedan od najplodnijih pronalazača svih vremena, Thomas Alva Edison, kojem je na današnji dan 1897. odobrena zaštita za spravu nazvanu Kinetoscope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o preteči filmskog projektora kojim se moglo gledati pokretne slike, ali je samo jedna osoba mogla gledati u kutiju.

Četiri godine kasnije Edison je patentirao i filmsku kameru, a naknadno i pravi projektor, čime je zaokružio svoj doprinos filmskoj industriji.

Povjesničar Robert Bruce kaže da se Edisonova genijalnost iskazivala i u tome što je zapošljavao izvrsne tehničare, kemičare i druge stručnjake, koji su njegove ideje znali pretvoriti u stvarnost: “Oni su Edisonu bili jedna vrst dodatnog mozga i ruku, no on je kontrolirao cijelu stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je tehničare, dakle one koji su mogli realizirati njegovu viziju. Također, zapošljavao je i izvrsne matematičare. Sam Edison je priznao da mu se nije sviđala ideja o teoretičarima koji rade za njega, no shvaćao je njihovu važnost, i uvijek je imao barem jednog ili dva takva čovjeka.”

Kada je 1931. umro, Thomas Edison je bio vlasnik oko tisuću službeno priznatih patenata od koji su najpoznatiji – električna žarulja, filmska kamera i kino-projektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.