31. siječnja 1923. Norman Mailer – jedan od najvećih književnika američke povijesti

Foto: Library of Congress www.commons.wikimedia.org

Dvostruki je dobitnik Pulitzerove nagrade, vatreni aktivist i samotni buntovnik protiv establišmenta, provokativni rušitelj tabua, koji je likom i djelom obilježio američku književnu scenu druge polovice dvadesetog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Norman Mailer (31.01.1923.,Long Branch, New Jersey, US–10.11.2007.,New York City), književnik i novinar. Rođen 1923., odrastao je u New Yorku u dobrostojećoj židovskoj obitelji koja mu je omogućila da studira na Harvardu.

Iako danas slovi za jednog od najvećih književnika recentne američke povijesti, diplomirao je zrakoplovno inženjerstvo. Dvostruki je dobitnik Pulitzerove nagrade, vatreni aktivist i samotni buntovnik protiv establišmenta, provokativni rušitelj tabua, koji je likom i djelom obilježio američku književnu scenu druge polovice dvadesetog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na juriš ju je osvojio prvijencem Goli i mrtvi – neupitnim remek-djelom i najboljim američkim romanom o ratu na Pacifiku koji opisuje svakodnevicu grupe američkih vojnika smještenih na filipinski otok pod japanskom vlašću.

U bogatoj karijeri, ostvario je niz nezaboravnih naslova: Park jelena, Američki san, Vojske noći, Krvnikovu pjesmu, Evanđelje po Sinu – romane i oglede u kojima analizira odnose fikcionalnosti, nefikcionalnosti, biografije, književnosti i života. Mailerov privatni život bio je jednako turbulentan kao i njegova karijera – ženio se 6 puta, te se dva puta kandidirao za gradonačelnika New Yorka.

Mailer je umro od akutnog zatajenja bubrega 10. studenog 2007., mjesec dana nakon operacije pluća u bolnici Mount Sinai u Manhattanu, New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.