31. srpnja 1944. Antoine de Saint-Exupéry – misteriozna smrt autora “Malog princa”

Foto: famousauthors.org

Na današnji dan 1944. poletio je s otoka Korzike Antoine de Saint-Exupéry u vojnu izviđačku misiju prema francuskoj obali, okupiranoj od Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikada se više nije vratio.

Ostaje i dalje misterij što se dogodilo s njegovim zrakoplovom i gdje je točno završio.

Kako je nestao nad Sredozemljem slavni književnik, tijekom leta svojim vojnim avionom na izviđačkoj misiji u Drugom svjetskom ratu – ostaje nepoznato. Poznati autor “Malog princa” bio je za vrijeme rata pilot u ratnom zrakoplovstvu Slobodnih francuskih snaga. To su bili Francuzi koji su se priklonili Charlesu de Gaulleu i odbili suradnju s nacističkom Njemačkom. Zanimljivo je da je Saint-Exupéry bio aristokratskog porijekla. Otac mu je imao francusku grofovsku titulu. Letjeti je počeo otprilike s 21 godinu i zatim se učlanio u Francusko ratno zrakoplovstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo letačkog iskustva stekao je u poštanskim letovima preko Sahare, od Francuske do Dakara, a kasnije i u Argentini. U to vrijeme počeo je i pisati knjige. Prilikom pokušaja obaranja rekorda u brzini leta između Francuske i Vijetnama, srušio se u Egiptu, ravno u pustinju. Bio je na rubu smrti, no u zadnji čas ga je spasio jedan beduin na devi. Za vrijeme Drugog svjetskog rata žarko je želio letjeti za saveznike, unatoč svojim ozljedama i poodmakloj dobi. Već su mu bile 43 godine, što je bilo 8 godina više od maksimalne dozvoljene dobi za pilota. Ipak, uspio je dobiti specijalno odobrenje generala Dwighta D. Eisehowera (budući američki predsjednik) i poletjeti u vojne misije. Upravljao je američkim avionom Lockheed P-38 Lighting.

Knjiga ”Mali princ” mnogima je obilježila djetinjstvo, a na dan smrti njezina autora, franucuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja, skupili smo 10 citata iz knjige:

1. Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Čovjeku nikad nije po volji, ma gdje bio.

3. Govor je izvor svih nesporazuma.

4.Čovjek je usamljen i među ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Moram podnijeti dvije-tri gusjenice ako želim upoznati leptira.

6. Djeca moraju mnogo toga praštati odraslima.

7. Uobraženi ljudi uvijek čuju samo pohvale.

8. Samo djeca znaju što traže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.

10. Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno očima je nevidljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.