5. prosinca 1991. Osijek (Rosinjača) – zašto hrvatski vojnici nisu ostavili svoje mrtve suborce u rukama Srba?

Foto: snimka zaslona

Ostali su mrtvi ležati u šumi koju je osvojio neprijatelj. Međutim, naši heroji, hrvatski vojnici nisu ih htjeli ostaviti mrtve da im tijela ostanu nepokopana i odlučili su otići po njihova tijela u šumu Rosinjaču gdje su ih Srbi ostavili kao mamac za zasjedu…ovo je priča o junaštvu i herojskom djelu milosrđa izvlačenja mrtvih tijela suboraca radi njihovog kršćanskog ukopa…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitka u šumi Rosinjača nedaleko od Osijeka jedna je od najherojskijih epizoda Domovinskog rata. Toga 5. prosinca 1991. u Rosinjači je živote za domovinu položilo 16 hrabrih branitelja iz Osijeka, koji su satima odolijevali napadima brojčano i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

Bio je to opći i odlučni napad srpskih snaga iz više smjerova sa ciljem slamanja obrane Osijeka i osvajanja najvećeg slavonskog grada. Tog dana gorjela cijela crta obrane grada od Nemetina do Ivanovca.

Branitelji iz Rosinjače svojim herojskim otporom, ne pristavši na povlačenje, omogućili su obrani Osijeka da se konsolidira i pojača snage na južnim dijelovima grada, što je u konačnici spriječilo daljnje nadiranje JNA i srpskih paravojnih postrojbi prema samome Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Herojski otpor branitelja trajao je satima, a na kraju neprijatelj je ovladao šumom Rosinjačom. Tijela poginulih hrvatskih vojnika izvlačena su po mrklom mraku nakon sedam dana, uz prisustvo „specijalaca“ iz bojne Zrinski-Frankopan.

Pogledajte nastavak priče iz usta preživjelih junaka iz šume Rosinjača koji su učinili veliko djelo ljubavi i milosrđa kako naučava od samih početaka kršćanska vjera – pokopati mrtvog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.