6. studenoga 1789. Maryland – kako je nastala jedina katolička kolonija u britanskoj Americi?

Foto: GettyImages

Maryland je bila jedina katolička kolonija u britanskoj Sjevernoj Americi. Dobila je ime po Blaženoj Djevici Mariji, koju katolici osobito štuju. Glavni grad Marylanda nazvan je Baltimore po vlasniku te kolonije – katoličkom lordu Baltimoreu.

Na današnji dan 6. studenog 1789. osnovana je najstarija katolička biskupija u Sjedinjenim Američkim Državama. Smještena je u gradu Baltimoreu, u američkoj saveznoj državi Maryland. Odabir grada Baltimorea nije bio nimalo slučajan. Naime, nekadašnju britansku koloniju Maryland osnovao je lord Baltimore, po vjeri katolik, što je za Britance u to doba bila rijetka i većinom proganjana vjera.

Lord Baltimore uspio je ishoditi darovnicu za Maryland od britanskog kralja Charlesa I, koji je po vjeri bio doduše protestant, ali je simpatizirao katolike. Potrebno je znati da su u Velikoj Britaniji postojali još od 16. stoljeća krvavi i dugotrajni sukobi protestanata i katolika, u kojima su katolici bili žestoko proganjani i ubijani. Većina britanskih kraljeva proganjala je katolike, katkada vrlo nasilno. Kralj Charles I. bio je pomalo iznimka, jer je tolerirao katolike. Čak se i oženio katolkinjom – princezom Henriettom Marijom od Francuske.

Maryland je tako postao jedina katolička kolonija u britanskoj Sjevernoj Americi. I samo ime te kolonije otkriva katoličko porijeklo, jer katolici izrazito štuju Blaženu Djevicu Mariju. Glavni grad Marylanda nazvan je Baltimore po vlasniku te kolonije, već spomenutom lordu Baltimoreu.

Na današnji dan papa Pio VI. osnovao je biskupiju u Baltimoreu, kao prvu u SAD-u. Do tada su američki katolici bili podvrgnuti engleskoj katoličkoj hijerarhiji. Za prvog biskupa Baltimorea postavljen je John Carroll – iz poznate obitelji Carroll – jedne od najvažnijih katoličkih obitelji u povijesti SAD-a.

Naime, biskupov brat Daniel Carroll bio je jedan od “Očeva osnivača” (Founding Fathers) SAD-a i jedan je od potpisnika američkog Ustava. Njihov rođak, Charles Carroll – slavni je potpisnik američke Deklaracije nezavisnosti (jedini katolik koji ju je potpisao) i prvi senator države Maryland. I danas je nadbiskup Baltimorea najviši po rangu prelat u SAD-u.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr