6. svibnja sveti Dominik Savio – tko je jedan od najmlađih svetaca Crkve?

Foto: nepoznati autor, wikipedia

Živimo u vremenu naglih promjena. Ono što je do jučer bilo vrlo aktualno, hit, trend ,”in”, danas više nije zanimljivo. Tehnologija ide vrtoglavo naprijed. Iz dana u dan sve se više usavršavaju računala, mobiteli, automobili… Ono što je vrijedilo jučer, danas više ne vrijedi. Polazeći s ovoga stajališta, iz zemaljske i materijalne perspektive, s pravom se pitamo koliko su u ovom postmodernom i materijalistički obojanom vremenu važne i bitne vrednote, ideali, običaji, stvari i dostignuća iz prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominik Savio je i danas najčistiji primjer koji se može ponuditi dječacima i mladićima koji žive u svijetu u kojem se ne priznaju ideali, u svijetu koji mlade potiče da žive površno, slijedeći bogatu ponudu užitaka, brzih i lakih rješenja.

Dominik Savio jedan je od najmlađih svetaca Crkve. Bio je najdraži učenik sv. Ivana Bosca. Rodio se 2. travnja 1842. u selu Riva di Chieri, u sjevernoj Italiji, od oca Karla, koji je bio kovač  i majke Brigite koja je bila krojačica. Bilo ih je desetero braće i sestara, a Dominik je bio najstariji. Isti dan kad se rodio bio je i kršten. Već od svoje pete godine gorljivi je ministrant, a u sedmoj godini primio je svetu pričest uz ispovijed.

Na dan sv. Pričesti stvorio je odluke kojih se držao kroz čitav život:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti
  2. Slavit ću svečano blagdane.
  3. Moji će prijatelji biti Isus i Marija.
  4. Radije umrijeti, nego sagriješiti.

Čitajući papiriće svojih dječaka, don Bosco je nailazio na ozbiljne i hirovite želje. Na Dominikovu papiriću don Bosco je pročitao samo pet riječi: ”Pomozite mi da postanem svet.”

Don Bosco je ozbiljno shvaćao sve želje, a osobito Dominikovu. Pozvao ga je i rekao mu: ”Kad tvoja mama pravi tortu, potreban joj je recept u kojem su zapisani razni sastojci. Za svetost je također potreban recept i to je ono što ti želim pokloniti. U recept ulaze tri sastojka koja valja promiješati:

  1. Radost – sve ono što te uzrujava i što ti oduzima mir, nije od Gospodina. Odagnaj to od sebe.
  2. Tvoje školske dužnosti i molitva – u školi budi pažljiv, marljivo piši zadaće i rado moli kad  je vrijeme molitve.
  3. Dobročinstvo – pomozi svojim vršnjacima kada trebaju pomoć, pa i onda kada to zahtijeva trud i kad ti je teško. To je recept kako se postaje svet.

Umro je 9. ožujka 1857. svetom smrću u petnaestoj godini govoreći: “Kako lijepe stvari vidim”. Promatrajući tužnu majku, počeo ju je hrabriti govoreći: “Mama, nemoj plakati, ja idem u raj”. Don Bosco je u svom večernjom govoru dječacima za „laku noć“ ovako navijestio njegovu smrt: “Večeras je jedan anđeo manje na zemlji i jedan više na nebu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život ovog mladog  sveca opisan je u knjizi „Svetac mladih – sveti Dominik Savio“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.