8. ožujka 1817. Wall Street – kako je nastala najveća burza na svijetu?

Foto: Markus Spiske, flickr

Na današnji dan 1817. godine službeno je osnovana danas najveća svjetska burza – ona u New Yorku. Korijeni te ustanove sežu još u davnu 1792. godinu, kad su se 24 burzovna brokera sastala pod jednim drvetom platane u Wall Streetu i potpisala sporazum kojim su dogovorili način suradnje. Prema tom sporazumu, brokeri u Wall Streetu obvezali su se da će trgovati samo između sebe i da će sve provizije iznositi samo 0,25%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva adresa burze bila je Wall Street 40. Danas se burza nalazi na broju 11 u istoj ulici. Zanimljivo je da se ta ulica, Wall Street, naziva vjerojatno prema gradskom zidu uz koji je bila sagrađena. Naime, nekada je New York bio tako malen da je na Wall Streetu već bio završetak grada.

Godine 2007. nadmašila je burza u New Yorku (poznata i pod kraticom NYSE – New York Stock Exchange) konkurenciju spajanjem s europskom elektroničkom burzom Euronext, čime je nastala prva globalna svjetska burza. Računa se da danas sve kompanije izlistane na NYSE-Euronextu vrijede preko 16,000 milijardi dolara. Time je to najveća burza na svijetu i po opsegu prometa i po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji (ukupnoj vrijednosti dionica svih izlistanih kompanija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.