8. studenoga 1983. rođena Blanka Vlašić – hrvatska heroina iz Splita

Foto: fah

Na današnji dan 8. studenoga 1983. rođena je Blanka Vlašić, jedna je od najboljih skakačica u vis u povijesti atletike i jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova izuzetna sportašica omiljena je u hrvatskom narodu zbog svoje jednostavnosti, te jasnih domoljubnih i kršćanskih stavova koje se ne stidi javno svjedočiti.

Dvostruka je svjetska prvakinja te olimpijska doprvakinja iz Pekinga 2008. Na posljednjoj olimpijadi u Riju osvojila je, pod velikim bolovima, brončanu medalju.

Preko dva metra dosad je letjela 162 puta na 103 natjecanja, a njezinih 208 centimetara preskočenih na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu, 31. kolovoza 2009. drugi je rezultat u povijesti skoka u vis, odmah do rekordnih 209 cm Stefke Kostadinove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blanka je šest puta izabrana za najbolju sportašicu Hrvatske, dvaput za najbolju sportašicu Europe, a 2010. godine bila je i najbolja sportašica svijeta. Te godine pobijedila je na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Dohi, na Europskom prvenstvu u Barceloni i Kupu kontinenata u Splitu pa ju je IAAF proglasio službeno najboljom svjetskom atletičarkom.

Osobito je u javnosti ostalo zamijećeno njeno obraćenje Bogu i predanost kršćanskoj vjeri.

Izuzetnu građansku i ljudsku hrabrost Blanka Vlašić je iskazala javnim očitovanjem ZA BRAK na prvom hrvatskom narodnom referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretan rođendan, Blanka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.