8. veljače sveta Bakhita – sudanska časna sestra i svetica modernog doba

Foto: zupajastrebarsko.hr

Živjela je mirnim i sretnim životom, dok je nisu kao djevojčicu oteli arapski trgovci robljem. Bila je prisiljena prehodati 960 kilometara, nasilno je preobraćena na islam i pet puta preprodana kao robinja. Tučena je i mučena gotovo do smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krista je upoznala u Italiji.

 

Primjer jedne svetice našega doba može nam pomoći da shvatimo što znači prvi put i stvarno susresti Boga. Riječ je o Jozefini Bakhiti iz Afrike, koju je svetom proglasio papa Ivan Pavao II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena je oko 1869. u Darfuru u Sudanu. Kada je imala devet godina, oteli su je trgovci robljem, tukli je do krvi i pet puta prodavali na sudanskom tržištu. …Zatim je bila sluškinja kod žene nekoga generala gdje je svakoga dana bila do krvi bičevana. Od posljedica toga bičevanja do kraja su joj života na tijelu ostala 144 ožiljka.

Poslije tako strašnih gospodara Bakhita će upoznati potpuno drukčijeg gospodara – ‘Parona’ – Boga živoga, Boga Isusa Krista. … Doznala je da je taj Gospodin dobar, sama dobrota …da je pozvao i nju, da je i nju stvorio, štoviše, da je On ljubi. …Još i više, i sam je taj Gospodin osobno proživio mučenja, i čeka je ‘s desne Ocu’. Sada i ona ima NADU – i to ne tek slabašnu nadu da će pronaći manje okrutne gospodare, nego veliku nadu: ‘napokon sam ljubljena i što god se dogodilo, ta me Ljubav čeka. I tako je moj život dobar.’

U spoznaji te nade ona je bila ‘otkupljena’, nije se više osjećala ropkinjom, nego slobodnom kćeri Božjom. …Tako, kada su je htjeli vratiti u Sudan, Bakhita odbija; nije se bila spremna ponovno rastati od svoga ‘Parona’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 9. siječnja 1890. krštena je i krizmana te primila svetu pričest iz ruku venecijanskog patrijarha. Nekoliko godina kasnije, 8. prosinaca 1896., u Veroni je primila redovničke zavjete.

.. .Tu nadu, koja se u njoj rodila i koja ju je otkupila, nije mogla zadržati za sebe; morala ju je mnogima – svima – darivati.
Benedikt VI., U nadi spašeni (Spe salvi), KS, Zagreb 2008. g.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.