Armenska apostolska crkva – najstarija nacionalna crkva na svijetu

Armenska apostolska crkva najstarija je nacionalna crkva na svijetu, upravo zbog toga što je i Armenija prva država na svijetu koja je proglasila kršćanstvo službenom vjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedno je istaći da armenska crkva pripada pravoslavnom krugu crkava, ali tzv. pretkalcedonskm crkvama koje priznaju samo prva tri opća kršćanska koncila. To su Nicejski, Carigradski i Efeški koncili koje priznaju katolička i sve pravoslavne crkve. Stoga je baština i baza Armenske crkve usko vezana i u osnovi ista kao i katoličke i pravoslavne crkve.

Također, crkvena tradicija osnovano vjeruje i čuva sjećanje da su evanđelje među Armence osobno donijeli sveti apostoli Isusovi učenici Juda i Tadej, a koje Armenija slavi kao svoje zaštitnike.

Na čelu Armenske apostolske crkve je „katolikos svih Armenaca“ – titula koju nosi biskup (episkop) Armenije. Puna titula glasi“ Vrhovni patrijarh i Katolikos svih Armenaca“. Također se smatra i duhovnim vođom armenske nacije, pod čijom se nadležnošću nalaze svi Armenci kako u samoj Armeniji, tako i u brojnoj armenskoj dijaspori. Tradicionalno sjedište katolikosa je Sveta stolica Edžmijazdina koja se nalazi u gradu Vagaršapat u Armeniji. Postoje još tri patrijarhata i to u Anteliasu u Libanonu, Jeruzalemu i Istanbulu. Velika većina Armenaca pripada ovoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj polovici 20. stoljeća papa Ivan Pavao II. i ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. prihvatili su armensko monofizitsko shvaćanje kao moguće tumačenje pravovjernog shvaćanja kršćanske vjere, a kojeg Armenci dijele sa egipatskim i sirijskim kršćanima. Kristološke teološke rasprave između Armenske apostolske crkve i Katoličke crkve okončane su 13. prosinca 1996. kada je nauk Armenske apostolske crkve proglašen pravovjernim, što su u zajedničkoj izjavi potvrdili papa Ivan Pavao II. i katolikos Garegin II.

Od svih pretkalcednoskih kao Crkvi, Armenska apostolska crkva s Katoličkom crkvom danas ima najaktivniji i najplodniji dijalog. Štoviše, ima bolje odnose s Katoličkom Crkvom od svih pravoslavnih crkava izuzev Carigradske.

Vrijedno je istaći da postoji i Armenska katolička Crkva koja je istočna katolička crkva u punom zajedništvu sa rimskim papom kojeg priznaje kao poglavara. Danas broji više od 700 000 vjernika Armenaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.