Bazilika Svetog groba u Jeruzalemu zatvorena drugi dan zaredom

Foto: Fah

Bazilika Svetog groba u Jeruzalemu, gdje je po predaji grob u koji je Krist bio položen, bila je u ponedjeljak zatvorena drugi dan zaredom zbog prosvjeda protiv poreznih mjera i novog zakonskog prijedloga o crkvenom dobru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će dugo najsvetije mjesto za kršćane biti zatvoreno ovisi o odluci crkvenih poglavara u Jeruzalemu, rekli su krišćanski čelnici.

Poglavari Grčke pravoslavne, Armenske i Katoličke crkve koje su čuvari svetih mjesta u Svetoj zemlji, u nedjelju su donijeli, kako kažu, “neviđenu” odluku o zatvaranju Svetog groba koja će ostati na snazi do drukčije odluke.

Kritiziraju odluku izraelskih vlasti u Jeruzalemu koje su im prije nekoliko dana odlučile naplaćivati porez na nekretnine u koje ne ulaze bogomolje i vjerske škole i u kojima se obavlja komercijalna djelatnost koja donosi prihod, primjerice od najma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto se vjerski poglavari bune protiv nacrta izraelskog zakona koji, tvrde, ugrožava njihovo pravo vlasništva u Jeruzalemu.

Te Crkve smatraju da izraelske odredbe žele smanjiti broj kršćana u Jeruzalemu.

Odbor izraelske vlade trebao je u nedjelju proučiti nacrt izraelske gradske uprave u Jeruzalemu, ali je sjednica odgođena za tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje Bazilike Svetog groba kojom upravljaju Grčka pravoslavna crkva, Armenska apostolska i Katolička crkva iznimno je rijetko.

Sveti grob koji se smatra najsvetijim mjestom kršćanstva, podignut je na mjestu gdje je Isus po predaji bio razapet i položen u grob prije nego što je uskrsnuo. Stotine tisuća vjernika hodočaste onamo svake godine.

Bazilika je u starom gradu u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu Svetoga grada koji je Izrael okupirao prije 50 godina i kojega aneksiju međunarodna zajednica ne priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.