Beli Manastir: obilježene obljetnice stradanja policajaca te povratka hrvatske policije u Baranju

Foto: zzh.hr, arhivska snimka

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca u ponedjeljak je u Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica stvaranja hrvatske policije i stradavanja prvih policajaca na teritoriju Baranje Marijana Kuzmana i Zorana Sinanovića, kao i 22. obljetnica povratka hrvatske policije u Policijsku postaju Beli Manastir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao general-pukovnik u miru Slavko Barić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, ovo je još jedan od onih datuma u povijesti Republike Hrvatske koji su bitno odredili pravac organizacije Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ugašena dva mlada života

„Ovo je bio jedan od onih incidenata u kojem se pokazala prava namjera tadašnje jugoslavenske vojske koja je ušla tenkovima i okupirala hrvatski teritorij i pokazala pod čijim je zapovijedanjem ta Jugoslavenska narodna armija i na čiju se stranu stavila. Dva mlada života su ugašena i to na način koji je izuzetno upečatljiv – iz zasjede. Pokazana je namjera da se uništi želja hrvatskog naroda za samostalnošću. No, to nam je pokazalo što moramo napraviti u budućnosti – ojačati se, organizirati i suprotstaviti se toj velikoj sili u to vrijeme,” rekao je Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući upravo takvim hrabrim ljudima dobili smo vjeru u sebe da možemo to napraviti i danas baštinimo ono za što su se borili i ova dva pripadnika policije, istaknuo je Barić.

„Oni su obavljali redovitu policijsku dužnost na cesti preko puta vojarne i tamo su ih zasjede ubili. Imali su više tenkova nego što smo imali pripadnika policije u redovnom sastavu. Nitko nije očekivao da će se tako nešto dogoditi”, prisjetio se tog događaja Anto Prgomet, ratni zapovjednik Policijske postaje Beli Manastir dodavši kako je istoga dana iz zasjede ubijen i Vidoja Marić, pripadnik Specijalne jedinice policije koji je s kolegama iz Osijeka bio upućen u pomoć baranjskim policajcima.

Prije polaganja vijenaca, u crkvi svetog Martina održana je misa zadušnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.