Besplatne predstave za djecu u kazalištu Žar ptica u zadnjem tjednu praznika

Foto: Fah

Za zadnji tjedan školskih praznika zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica darovat će u okviru akcije “Nema zime u Žar ptici”, od 8. do 10. siječnja, četiri besplatne predstave, “Malena i Klepetan – ljubav na prvi klepet”, “Kako živi Antuntun”, “Indijanska priča” i “Plava boja snijega”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazalište u Bijeničkoj počinje svoju, već tradicionalnu akciju u utorak, 8. siječnja, predstavom “Malena i klepetan” Mirjane Pičuljan Štriga, u režiji Želimira Mesarića, koja će u izvedbi Amande Prenkaj, Zorana Pribičevića i drugih oživjeti slavonsku romansu iz svijeta roda, koja već jedno vrijeme izaziva veliki interes javnosti u Hrvatskoj i svijetu.

Osim o snazi ljubavi, kroz priču o Klepetanu koji se svake godine vraća Malenoj, dok ga ona vjerno čeka u toplom gnijezdu, djeca će moći naučiti i ponešto o životu i zaštiti ptica selica koje su na svojem migracijskom putu izložene velikoj pogibelji.

Predstava je nastala u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije s kojom će Gradsko kazalište Žar ptica sudjelovati u zajedničkim projektima vezano za zaštitu bijelih roda na području Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan poslije u jutarnjim satima će se izvesti “Kako živi Antuntun”, popularno djelo Grigora Viteza, u režiji Helene Petković i s Antom Krstulovićem u naslovnoj ulozi.

Kroz niz prizora o dogodovštinama neobičnog dječaka koji “jaja za leženje u vrtu sadi”, “snijegom soli ovce”,”loncem hvata mrak”, a “bicikl na livadu tjera da pase”, šalje se i poruka o tome kako je moguće biti drugačiji i biti sretan.

Po riječima redateljice, Antuntun nas uči poštivanju različitosti, kako je važno slijediti svoj put ma koliko to ponekad teško bilo, jer samo originalnost i mašta guraju čovjeka naprijed i vode do malih i velikih otkrića, ali i novih saznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu u poslijepodnevnim satima igra “Indijanska priča” Zinke Kiseljak, nastala prema motivima bajki sjevernoameričkih Indijanaca, u režiji Saše Broz.

Kiseljak kaže kako predstava vraća gledatelje u mitsko doba sjevernoameričkog kontinenta kada su ondje živjeli domoroci u savršenom skladu s prirodom, a znanja o čovjeku i svijetu, običaji i mudrosti, osobito one o našoj dubokoj povezanosti s prirodom, prenosile su se isključivo usmenom predajom.

Glume Ranko Zidarić, Ante Krstulović, Zoran Pribičević, Domagoj Janković, Petar Atanasoski, Amanda Prenkaj, Lucia Stefania Glavich Mandarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja predstava u okviru akcije je “Plava boja snijega” Grigora Viteza, priči iz dalekog kraljevstva u kojemu je kralj Karaslav naredio da snijeg bude plave boje, da su gljive žive, da ovce cvrče i štošta drugo. Podanici pristaju na nagodbu s kraljem da će im biti dobro sve dok mu vjeruju, svi osim pastira Kalopera koji jedini ne priznaje da je snijeg plav, već tvrdi da uopće ne pada snijeg, nego cvijeće.

Redatelj predstave, Leo Katunarić, ustvrdio je u njezinoj najavi da tom prelijepom pričom Grigor Vitez poručuje da je sve moguće ako smo jači od jakih, hrabriji od hrabrih ili …”luđi“ od “ludih”.

Glume, među ostalima, Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić, Petar Atanasoski, Vini Jurčić.

Kazalište Žar ptica u protekloj je godini izvelo 307 predstava, koje je pogledalo 54 tisuće ljudi. Postavljena su i tri premijerna naslova, među kojima su i “Indijanska priča” te “Malena i Klepetan”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezervacije za predstave u akciji “Nema zime u Žar ptici” nisu moguće. Ulaznice se preuzimaju blagajni kazališta jedan sat prije početka predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.