Biskup Košić o kontradiktornim podacima: Usprkos velikim napadima na Crkvu, velika većina Hrvata izjasnila se katolicima

Foto: Sisačka biskupija

Hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Svetište Majke naših stradanja u Goru održano je u subotu 24. rujna. Uz domaće župljane te hodočasnike iz cijele biskupije okupilo je i brojne vjeroučitelje da bi na početku nove školske i pedagoške godine zamolili zagovor Majke Božje za rad s djecom i mladima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Čak 83% građana izjasnilo se kao katolici: Zašto DZS-ovo izvješće to ne pokazuje?

Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom i udijelio trajne mandate četvero vjeroučitelja, ali se i osvrnuo na kontradiktorne podatke o broju katolika, koji su se pojavili nakon objave rezultata popisa stanovništva. U koncelebraciji bilo je dvadesetak svećenika, a između ostalih i rektor svetišta preč. Paško Glasnović koji je na počeku pozdravio biskupa te mu zahvalio na dolasku, ali i istaknuo važnost poziva vjeroučitelja. 

Obrativši se okupljenim vjeroučiteljima biskup je  progovorio o tome koliko je dragocjeno njihovo zvanje i koliko je poseban taj Božji poziv. Istaknuo je i kako je primiti mandat – poslanje da se djeluje i čini nešto u ime Crkve u svijetu, velika čast i odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Košić osvrnuo se na kontradiktorne podatke o broju katolika

„To missio – poslanje koje biskup daje onima koji ispunjavaju uvjete da u ime Crkve prenose Vjeroučiteljsko zvanje osobito je dragocjeno za Crkvu. Vidite u nedavno objavljenom popisu od prošle godine imamo lažirane podatke o broju katolika. Nekome to smeta što nas još uvijek ima, što smo tu usprkos velikoj promidžbi protiv katolika i vjernika u Hrvatskoj i Europi. Ovakvi objavljeni rezultati dio su te promidžbe, mi smijemo u to sumnjati jer ne znamo je li to namjerna ili nenamjerna omaška, koja se u tako ozbiljnim stvarima ne smije događati. Očito su to radili neki stručnjaci koji pojma nemaju o vjerskom stanju naših ljudi“, upozorio je biskup dodavši kako je i ovaj slučaj, kao i neprestano problematiziranje vjeronauka u školama dobar pokazatelj kako se vjernike neprestano pokušava staviti na margine društva. 

Današnji blagdan

U homiliji biskup je podsjetio kako se danas slavi Gospa od Otkupljenja ili Otkupiteljica robova. „Sloboda se, naime, obično doživljava kao jedna od najvrjednijih datosti modernoga društva, a njezino se eventualno umanjenje ili pokušaj uništavanja čini jednim od najvećih prekršaja današnjice. Sam blagdan svoje izvorište ima u davnim vremenima, odnosno neizravno je vezan uz sv. Petra Nolasca, koji je 1218. god. u Barceloni utemeljio red mercedarijevaca, a koji je taj naziv dobio prema punom latinskom imenu – Ordo Beatae Mariae de Mercede, odnosno Red Blažene Djevice Marije od Milosrđa. Mercedarijevci su se od osnutka posvetili otkupljivanju robova i vraćanju njihova dostojanstva, najprije onima koji su pali u ruke Saracenima – Arapima koji su narode Sredozemlja nastojali osvojiti mačem i ognjem i provoditi nasilnu islamizaciju, a kasnije i drugih.

Uz tri poznata zavjeta koja obično polažu redovnici – zavjet čistoće, poslušnosti i siromaštva, mercedarijevci su polagali i četvrti, a koji je glasio da će, ukoliko je potrebno, dati i svoj život da bi spasili ili otkupili roba. Sva su svoja nastojanja polagali u zagovor Otkupiteljice robova, a prema dostupnim podatcima kroz svoje su djelovanje tijekom stoljeća na takav način otkupili 70.000 robova“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitva za obnovu

Na kraju pozvao je na molitvu Mariji za zagovor da se što prije obnove sve naše porušene i oštećene crkve, župne kuće, samostani te da se izgrade i obnove sve obiteljske kuće i stanovi stradali u potresu 2020. godine. Biskup je i najavio kako se uskoro kreće s osnivanjem katoličke osnovne škole u Sisku još jednog znaka prisutnosti Katoličke Crkve u tom gradu. 

Nakon pričesti okupljene je pozdravila i predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko poručivši okupljenim vjeroučiteljima koji preuzimaju mandate kako ovim preuzimaju i odgovornost u ostvarenju zadaće Crkve na području naviještanja vjere. Pozvavši sve okupljene na međusobnu suradnju zaključila je kako Crkva prilikom dodjele kanonskog mandata izražava duboko povjerenje prema općem pozivu vjeroučitelja i onime što čine u njeno ime. 

Na kraju biskup je trajne mandate dodijelio vjeroučiteljima: Antoniji Ivančan, Matiji Kovaču, s. Jeleni Krilić i s. Blaženki Marjanović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.