Bogati program HAZU-a za Noć muzeja

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), u kojoj će se 29. siječnja otvoriti ovogodišnja Noć muzeja, sudjelovat će u toj manifestaciji s programima u svoje četiri muzejsko-galerijske ustanove i u Knjižnici, odgovarajući na središnju temu, “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena” koja podsjeća na njegovu važnu ulogu u formiranju muzeja i stvaranja zbirki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelje u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU očekuje stalni postav s djelima slavnih europskih slikara od 14. do 19. stoljeća, te izložba “Biskup Strossmayer kao sakupljač slika starih majstora”, postavljena u povodu 200. godišnjice Strossmayerova rođenja.

Tom se dokumentarno-likovnom izložbom, kojoj su autorice Ljerka Dulibić i Iva Pasini Tržec, nastoji ukazati na sustav i način na koji je biskup nabavljao umjetnine. Među opsežnom dokumentacijom ističu se Strossmayerova korespodencija s povjerenicima za nabavku slika, a uz pisma su izložene i slike na koje se ona odnose.

Kao posebnost izložbe iz HAZU-a najavljuju što će se omogućiti se da se vidi poleđina slika na kojima kataloški brojevi prijašnjih zbirki ili izložaba, pečati vlasnika ili galerija te zapisi koji upućuju na autora “doprinose saznanju o povijesti slike i vrijedan su dokument pri utvrđivanju njene provijenijencije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim stalnog postava, u Gliptoteci HAZU će se moći razgledati izložba “Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića”, koja Meštrovićev opus promatra kroz prizmu značenja nagoga tijela i erotike.

U popratnom dijelu izložbe prikazuje se dokumentarni film o životu i radu Ivana Meštrovića iz 1985., autora Vladimira Malekovića i Antuna Vrdoljaka.

Na istom se mjestu održava i izložba “Boris Bućan – Što slikati?” na kojoj taj akademik predstavlja svoj novi ciklus, nastao tijekom prošle godine – 66 akrila na platnu, u izboru i postavu akademkinje Vere Horvat Pintarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za posjetitelje je organiziran i koncert benda Jantar koji izvodi francusku šansonu i jazz.

U Hrvatskom muzeju arhitekture izložit će se 150 karikatura arhitekta Zdenka Kolacia, koje na stilski vrlo različite načine izražavaju duh i karakter portretiranih osoba. Nastale nastale od tridesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća karikature uglavnom predstavljaju osobe iz svijeta kulture, umjetnosti i znanosti hrvatske i inozemne scene te povijesne ličnosti koje su se autora na poseban način dojmile te koje upućuju na njegove intelektualne izazove i interese.

Taj muzej će organizirati i igraonicu za djecu “Nacrtaj karikaturu”, te video-predavanje “Strossmayer – promotor umjetnosti” akademika Andrije Mutnjakovića, posvećeno djelovanju biskupa Strossmayera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kabinet grafike HAZU će otvoriti svoja vrata za kazališne plakate hrvatske umjetnice i grafičke dizajnerice Nade Falout, među kojima je i nekoliko njih antologijskih, za predstave “Labuđe jezero”, “Rajnino zlato”, “Trnoružica”, “Macbeth”.

U reprint izdanju ti će se plakati moći kupiti po povoljnim cijenama, a u ponudi će biti i grafičke mape iz edicije Argola, s originalnim grafikama hrvatskih suvremenih grafičara, otisnutih tehnikama dubokoga, visokoga i plošnoga tiska.

Niz programa pod nazivom “Gutenbergova galaksija” priređen je u Knjižnici HAZU.

U velikoj dvorani će se izložiti replika Gutenbergova tiskarskog tijeska, koju će predstaviti akademski slikar i grafičar Frane Paro prema čijem nacrtu je tijesak izradio Bogdan Solić. Paro će predstaviti tiskarski postupak kakav se obavljao na prvom tiskarskom stroju koji je sredinom 15. stoljeća izumio Johannes Gutenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posebnoj vitrini bit će izloženo i faksimilno izdanje Gutenbergove Biblije u 42 retka iz 1961. koju je 2015. Hrvatskoj akademiji donirao iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević.

Akademkinja Anica Nazor održat će predavanje “Tiskara Šimuna Kožičića-Benje u Rijeci (1530-1531)”, uz projekciju filma o tom značajnom hrvatskom tiskaru, dok će Igor Majnarić i Miroslav Mikota govoriti o “Tiskarstvu od Gutenberga i Baromića do danas”,

Ivana Žiljak Stanimirović održat će predavanje “Gutenbergova inovacija u kontekstu infracrvene tipografije”, a Igor Zjakić o trendovima u tiskarstvu.

HAZU najavljuje i niz radionica – Mali majstori iluminacije, radionica oslikavanja početnih slova-inicijala na način kako se to radilo u starim knjigama te izrade preslika iluminacija iz Gutenbergove Biblije u 42 retka. Bit će tu i radionice uveza i popravaka knjiga, te “Linorez i tipografija”, “3D tisak i tipografija” i “Tipografija danas”.

Među ostalim, postavit će se izložba knjiga o tiskarstvu iz fonda Knjižnice HAZU te “Josip Juraj Strossmayer u građi Arhiva i Knjižnice HAZU”, a moći će se razgledati i muzejski eksponati hrvatskih nobelovaca-kemičara Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga u Memorijalnoj sobi hrvatskih nobelovaca, uz vodstvo akademika Vitomira Šunjića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.