Branitelji ministrici Obuljen: ‘Očekujemo žurnu reakciju glede oskvrnuća vjerskih objekata u Dubrovniku’

Foto: Fah, Narod.hr; fotomontaža: Narod.hr

‘Ovaj krajnje vulgaran čin koji za posljedicu ima počinjenje nekoliko kaznenih dijela, jer osim ataka na umjetnost i kulturu za posljedicu ima i nasrtanje na vjerske osjećaje i slobode što je nedopustivo i za svaku osudu, a događa se baš u vrijeme korizme”, upozoravaju iz Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara u svom zahtjevu ministrici kulture Obuljen Koržinek kojim traže žurno očitovanje i poduzimanjem zakonom određenih radnji glede neovlaštenog snimanja unutar prostora zaštićene spomeničke baštine kojim su oskvrnuti vjerski objekti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nakon reakcija biskupa Uzinića, direktor Filmske akademije ispričao se Crkvi i Dubrovčanima

> Biskup Uzinić odredio da zbog oskvrnuća u crkvi sv. Ignacija ne može biti bogoslužja: Pokornički čin i ponovni blagoslov u četvrtak navečer

Zahtjev Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara kojeg potpisuje predsjednica Zorica Gregurić prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom vijesti objavljene u „Dubrovačkom vijesniku“ od 5. ožujka o. g. pod naslovom „Ekipa njemačke akademije za film i televiziju u Dubrovniku“ koji glasi „U Dubrovniku boravi ekipa Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin koja snima  studentski dokumentarni film, pod radnim naslovom The Colour Nude, u kojem je portretiran dubrovački erotski fotograf Stijepo Brbora.

Na prepoznatljivim dubrovačkim lokacijama snimao je fotografije za koje mu je pozirala Vesna Knežević, pokazujući da je žena lijepa i u zrelim godinama i da se model može uvijek biti. Film režira Marijana Verhoef, snimateljica je Alina Albrecht, a producentica Elisabeth Koeller. Prva će “izaći” desetminutna verzija filma, a do konca godine i puna u trajanju od 30 minuta, koja će biti prikazivana na festivalima dokumentarnih filmova.

Svakako treba napomenuti da je model ujedno i majka redateljice, koja je želi podržati u njenoj odluci da se “ludira” i uživa u životu kako njoj odgovara.“ autora Željka Tutnjevića upućujemo Vama kao odgovornoj osobi budući je cijeli grad Dubrovnik zaštićena kulturna baština pitanje tko je odobrio snimanje ekipi Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin koja snima  studentski dokumentarni film, pod radnim naslovom „The Colour Nude“. Nadalje tko je odgovoran za snimanje egzibicionističkih fotografija (golotinja) u katoličkim crkvama te što Vi kao odgovorna osoba kanite poduzeti protiv ovog ataka na kulturu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također zahtijevamo da se žurno očitujete o ovom nemilom događaju te sukladno ovlastima koje imate u suradnji s nadležnim institucijama zaustavite daljnje počinjenje kaznenih djela, a već počinjeno u suradnji s nadležnim institucijama i Vašim ovlastima pokrenete zakonom propisane postupke na koje Vas obvezuje Vaš položaj ministrice u Vladi Republike Hrvatske.

Napominjemo kako je ovaj krajnje vulgaran čin koji za posljedicu ima počinjenje nekoliko kaznenih dijela, jer osim ataka na umjetnost i kulturu za posljedicu ima i nasrtanje na vjerske osjećaje i slobode što je nedopustivo i za svaku osudu, a događa se baš u vrijeme korizme.

Kao hrvatski branitelji koji su u obrani od srpsko-crnogorske agresije potpomognute tzv. JNA, s krunicom na hrvatskoj odori izborili slobodu Hrvatskoj nećemo dopustiti atak na nas kao vjernike kroz skrnavljenje naših vjerskih objekata što je uostalom i jedno od zajamčenih ustavnih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga Vam dajemo na znanje kako smo već poduzeli određene pravne korake glede ovog nedopustivog kršenja zakona, a s pravom očekujemo vašu pravodobnu reakciju i djelovanje kako se ovakve gnjusne stvari više ne bi događale u Republici Hrvatskoj.

Napominjemo kako je redateljica (nažalost) bila financirana iz sredstava hrvatskog državnog proračuna još 2014. godine odnosno koristila dodijeljena sredstva HAVC-a, dakle jako dobro upoznata sa hrvatskom kulturnim i društvenim miljeom.

Zgroženi smo nezamislivom količinom mržnje i potrebe za nekulturnim, vulgarnim iskorakom te potrebe za vrijeđanjem vjerskih osjećaja i nedopuštenim korištenjem vjerskih objekata u svrhu snimanja egzibicionističkih scena (golotinje) čak i pod cijenu svjesnosti počinjenja kaznenog djela.

Posljedice će odgovorni u svakom slučaju snositi, jer kriminal se ne može podvoditi pod umjetničke slobode, kao ni kršenje Ustava Republike Hrvatske, a upravo je to učinjeno u ovom sramnom ataku na hrvatsku kulturu.
Očekujemo Vašu žurnu reakciju te osudu ovakvih kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S poštovanjem,

Zorica Gregurić,
predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [127.52 KB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.