U Čakovcu otkrivena ploča Nikoli Šubiću Zrinskom Sigetskom

Foto: Miroslava Novak, emedjimurje.rtl.hr

U ulaznom bastionu Starog grada Zrinskih u Čakovcu u ponedjeljak je otkrivena Spomen ploča Nikoli Šubiću IV. Zrinskom Sigetskom, koja je postavljena u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke, a postavljanje ploče inicirala je Bratovština Petra Zrinskog – časni stol u Čakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ploču su otkrili međimurski župan Matija Posvec i zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved.

Predsjednik čakovečke Bratovštine Petra Zrinskog, Zlatko Bacinger istaknuo je njen trostruki značaj.

„Simbolički dio ploče je reljefni prikaz sablje i kacige, simbola ratništva i viteštva“, rekao je Bacinger, podsjetivši da je to proslavilo Nikolu Zrinskog Sigetskog diljem Europe. Informativni dio ploče govori o tome kome je ploča posvećena, da je on bio hrvatski ban, vlasnik Međimurja, graditelj čakovečke utvrde, da je rođen u Zrinu i poginuo u Sigetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bacinger je istaknuo kako je najzanimljiviji dio Spomen ploče onaj edukativni, na kojem je citat govora Nikole Zrinskog Sigetskog prije posljednjeg junačkog juriša – „Neće nitko na moju dicu prstem kazati“.

“Svi bi se u Hrvatskoj trebali zamisliti nad tom rečenici”, naglasio je Bacinger, kazavši kako smo svi mi u Hrvatskoj, na simboličan način, ‘djeca Zrinskog’. „Svi mi, od običnog čovjeka do državnika moramo tako raditi i tako voditi ovu državu, da nam ne može nitko na našu djecu prstom ukazivat“, poručio je.
Predsjednik Bratovština Petra Zrinskog podsjetio je da je hrvatska velikaška obitelj Zrinski zadužila ovaj dio Hrvatske, dodavši da se tek nakon 1990. i uspostave slobodne Republike Hrvatske počelo razmišljati o kakvom se kulturnom i turističkom potencijalu radu.

Od tada su se Zrinski počeli brendirati, a 450. obljetnica Sigetske bitke pokazala se kao odlična prilika da se Međimurje dodatno profilira kao Županija Zrinskih, a Čakovec kao Grad Zrinskih. Cijela 2016. godina obilježava se kao godina Zrinskih, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čakovečkom Muzeju Međimurja do 30. rujna u tijeku je izložba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke, na kojoj su izloženi sablja i kaciga Nikole Šubića Zrinskog, koje su po prvi put prezentirane u hrvatskoj, a stigle su iz bečkog Kunsthistorisches Museuma.

Nikola Šubić Zrinski (1508.-1566.) bio je hrvatski ban i vojskovođa, prvi gospodar Međimurja iz obitelji Zrinski. Bio je i glavni kapetan Sigeta, gdje je junački poginuo 1566. godine. S posadom od oko 2500 branitelja branio je od 5. kolovoza do 7. rujna 1566. tvrđavu Siget od goleme i dobro opremljene vojske najpoznatijega osmanlijskog sultana, Sulejmana Veličanstvenog. Iako su Osmanlije zauzele Siget, bila je to teško plaćena pobjeda. Poginulo je oko 30.000 osmanlijskih vojnika, tijekom opsade umro je i sultan Sulejman Veličanstveni, a Mehmed-paša Sokolović odustao je od pohoda na Beč.

Junačka smrt Nikole Šubića Zrinskog odjeknula je cijelom Europom. Vrlo brzo dobiva nadimak “Sigetski”, a historiografija ga naziva “hrvatskim Leonidom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.