(FOTO) 51. Vinkovačke jeseni za pamćenje, u svečanom mimohodu 4000 ljudi

Foto: Fah

Oko četiri tisuće članova iz 75 kulturno-umjetnička društva i folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju hrvatski izvorni folklor prošlo je u nedjelju, u pjesmi i plesu, ulicama i trgovima Vinkovaca u svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 51. Vinkovačkih jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o središnjoj i tradicionalno, najposjećenijoj priredbi Vinkovačkih jeseni koju je ove godine, po procjeni organizatora, na vinkovačkim ulicama i trgovima promatralo više desetaka tisuća posjetitelja. Dok su prolazili u mimohodu, članovi KUD-ova i folklornih skupina, kroz pjesmu i ples, prikazali su napjeve i običaje krajeva iz kojih dolaze.

S pozornice u središtu grada mimohod su promatrali uzvanici predvođeni vinkovačkim gradonačelnikom i predsjedenikom Organizacijskog odbora 51. Vinkovačkh jeseni Mladenom Karlićem, a među uzvanicima bio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta u tehničkoj Vladi Predrag Šustar.

U reviji konjskih zaprega, koja je također bila sudionikom mimohoda, prošle su 24 svečano ukrašene konjske zaprege, te 50-tak konjanika na konjima. Mimohod je završio velikim šokačkim kolom svih sudionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

51. Vinkovačke jeseni održavale se od 9. do 18. rujna pod geslom “Večer oproštajna”.

„Mislim da smo ovih deset dana uživali u tradicijskoj kulturi, u onom najljepšem što imamo. Ovogodišnje 51.Vinkovačke jeseni bile su izuzetno dobro posjećene, bile su vesele i vedre. Pokazali smo ono najbolje, najljepše u Hrvatskoj, bogatstvo, sjaj i blještavilo narodne nošnje koje imamo i na koje smo ponosni. Vinkovačke jeseni su održane pod geslom ‘Večer oproštajna’ da dočaramo taj jedan segment života u Slavoniji u vrijeme momačke večeri, kad mladić odlazi i zasniva novi život. Ovo je na neki način i moj oproštaj od Vinkovačkih jeseni, ovo je zadnji put da sam bio predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni. Nakon 20 godina, idemo dalje, doći će netko drugi i hvala vam na svemu, a pozivam sve da dođu i sljedeće godine na 52. Vinkovačke jeseni“, rekao je Mladen Karlić, vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni, na zatvaranju ove manifestacije koja je trajala od 9. do 18. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prošle godine, novina je na kraju Vinkovačkih jeseni, spaljivanje na Bosutu skulpture od slame koju izrađuje udruga Slama iz Osijeka. Lani je bila skulptura Fenixa, a ove riba, slavonski šaran.

Posljednjeg dana 51. Vinkovačkih jeseni, održan je treći dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, a vinkovački Folklorni ansambl Lisinski u Glavnom šatoru je izveo cjelovečernji program povodom 65 godina postojanja na kojemu su kao gosti nastupili i Šima Jovanovac, Miroslav Štivić, FA Bojmija Makedoinija, tamburaški sastavi Vranac, Slavonska zora i Berdaševa priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.