Dan bolesnika u Lječilištu Topusko

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u petak 12. veljače u kapelici Gospe Lurdske u Lječilištu Topusko, misno slavlje povodom Dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske. U koncelebraciji je bio povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić, domaći župnik fra Goran Rukavina i vlč. Antun Pećar, a uz bolesnike, liječnike i medicinsko osoblje misi su prisustvovali i vjernici župe Topusko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku biskupa su pozdravili domaći župnik fra Goran Rukavina i ravnatelj Lječilišta Topusko dr. Domagoj Mosler, a slavlju su nazočili i predsjednik upravnog vijeća Lječilišta prof. Vladimir Čavrak te direktorica Top-Termi Topusko Đurđa Kovačević.

U homiliji, obraćajući se okupljenima biskup je progovorio o poruci pape Franje za ovogodišnji 24. Svjetski dan bolesnika, podsjetivši kako je jučerašnje središnje slavlje ovoga dana održano u Nazaretu, tamo gdje je Riječ tijelom postala. „Znamo da je papa Franjo ovu godinu proglasio Godinom Božjeg milosrđa, te nam u svojoj poruci govori kako je bolest ta gdje se može osjetiti s jedne strane teškoća, velika ostavljenost i patnja, ali s druge strane i veliko milosrđe i jedna nježnost koja je potrebna od ljudi tako i od Boga. Dok s jedne strane možemo kod bolesti, kaže Papa, zdvajati da nam je teško i da smo ostavljeni sami, da nemamo izlaza i da ćemo propasti, opet s druge strane ta nas situacija još više izručuje u Božje ruke, a kako bismo imali više pouzdanja da nam Gospodin vodi život i da se njemu prepustimo. Kaže papa, kako je na svadbi u Kani Galilejskoj Marija bila brižna žena koja je primijetila da su se supružnici našli pred ozbiljnim problemom. Vina, simbola radosti na slavlju je nestalo. Tako nekada i nama ponestane životne radosti kada se suočimo s teškoćama, a posebno s bolešću. To je iskustvo svakog čovjeka i svi se nađemo, kad-tad, u bolesti. U prihvaćanju te patnje, u borbi s njome, upućeni smo na pomoć svojih najbližih, ali i na struku, znanost i medicinu. Zato je ovaj dan bolesnika prilika da se molimo za sve koji su u bolestima, ali također za doktore, bolničko osoblje kao i voditelje zdravstvenih ustanova. Lijepo je rekao jedan teolog da je čovjek čovjeku najbolji lijek. Možemo imati vrhunske aparate, ali je još važnija ta ljudska briga, pažnja i pristupačnost koju doživljavamo od onih koji nam pomažu, da ta pomoć bude učinjena s ljubavlju, da to bude izraz upravo Božje nježnosti“, rekao je biskup te na kraju podsjetio kako je danas povijesni susret pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila.

Prije mise biskup Košić i ravnatelj dr. Mosler potpisali su ugovor o suradnji Biskupije i Lječilišta u pružanju usluga rehabilitacije i liječenja svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.