Danas je Dan hrvatskih knjižnica: ‘Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu!’

Foto: Thinkstock

Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica se obilježava 11. studenog. Upravo taj dan je izabran od strane Hrvatskog knjižničarskog društva 2010. godine jer je 11.11.1960. godine Sabor Narodne Republike Hrvatske proglasio prvi Zakon o bibliotekama u kojem su postavljeni pravni temelji za sustavniji rad i razvoj svih vrsta knjižnica. Jedan takav zakon nalaže kako su sve općine i gradovi dužni osnovati narodnu knjižnicu kao javnu ustanovu kojoj je osigurano financiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te važne 2010. godine prvi put je obilježen Dan hrvatskih knjižnica na Interliberu pod sloganom „Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu“.

Ovogodišnji slogan glasi „Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu!“ Time organizatori žele poručiti kako je knjižnica mjesto gdje svatko može pronaći izvore potrebne za stvaranje novih znanja i vještina no ona je i mjesto za susrete s poslovnim suradnicima ili prijateljima.

Kako bi se potaknula što veća kreativnost Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje za Knjižnicu godine koju je ove godine dobila upravo Knjižnica i čitaonica grada Preloga, a svečana dodjela priznanja je u petak 10 studenog s početkom u 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također tog dana biti će objavljeni i pobjednici za najbolji promotivni film o knjižnici ili o bilo kojoj vrsti promocije knjižnica, a za više informacija potrebno je posjetiti stranicu Hrvatskog knjižničarskog društva.

Prema podatcima iz 2001. godine u Hrvatskoj je otvoreno 186 narodnih knjižnica koje su raspodijeljene na 305 lokacija, a broje sve ukupno više do 6 500 000 svezaka knjiga. Najveće knjižnice nalaze se u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Karlovcu, Splitu i Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.