David Fleming o borbi protiv siromaštva, socijalne isključenosti i diskriminacije

U Muzejskom dokumentacijskom centru u utorak, 23. rujna u 13 sati, ravnatelj Nacionalnih muzeja Liverpool David Fleming govorit će o novoj ulozi muzeja u borbi protiv siromaštva, socijalne isključenosti i diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvremeni muzeji danas igraju ulogu bitno različitu od one namijenjene tradicionalnim muzejskim ustanovama – okrenuti su interakciji s publikom, djeluju u službi društva i njegova razvoja i više su politički angažirani. Muzeji više nisu monokulturne institucije koncentrirane na povijest dominantnih društvenih skupina – oni su prigrlili povijest manjina, skupina isključenih zbog svoje klase, etničke pripadnosti ili spola.

U svojoj prezentaciji David Fleming razmotriti će novu ulogu muzeja na primjerima iz cijelog svijeta i ponuditi dublji uvid u njene implikacije na suvremenu muzejsku praksu.

U tom kontekstu biti će predstavljen i Međunarodni muzej ropstva u Liverpoolu koji je postao sinonim za kampanju za ljudska prava i jedan od najboljih primjera društveno odgovornog muzeja koji zauzima jasni ideološki stav. Iako je utemeljen na transatlantskoj trgovini robljem iz 18. i 19 st. i njenoj ostavštini, ovaj muzej zadire u mnoge druge aspekte ljudskih prava i suvremenog ropstva poput dječjeg rada ili seksualne trgovine ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fleming_slika1

David Fleming postao je ravnatelj “Nacionalnih muzeja Liverpool” (NML) 2001. godine. Od tada je vodio veliku modernizaciju NML-a, koji postaju vodeći primjer sveobuhvatnih i društveno angažiranih muzeja s velikom i raznolikom publikom. Od kada je postao direktor, publika NML-a se više nego učetverostručila – broj godišnjih posjetitelja povećao se sa 700 tisuća na više od 3,2 milijuna. Također, zaslužan je za otvaranje dvaju novih muzeja u Liverpoolu – Muzeja grada Liverpoola i Međunarodnog muzeja ropstva.

Fleming je potpredsjednik “Museums Associationa”, najveće britanske udruge muzeja, i ujedno je predsjednik njegovog “Etičkog povjerenstva”. Nalazi se na čelu “Alijanse muzeja za socijalnu pravdu”, predsjednik je Odbora za financije i resurse pri ICOM-u, aktualni je blagajnik i potpredsjednik Europskog muzejskog foruma te je ujedno i predsjednik Međunarodne federacije muzeja za ljudska prava. Bio je gostujući profesor muzeologije na Sveučilištu Hope u Liverpoolu, te posebni savjetnik u Muzeju demokracije u Rosariju u Argentini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.