Delegacija Nacionalne zajednice Bugara odala počast Srossmayeru

Uz svetkovinu Svih svetih i bugarski praznik Dan narodnih preporoditelja, delegacija Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj, pod vodstvom Raška Ivanova, predsjednika Nacionalne zajednice, tradicionalno je pohodila Đakovo, gdje ih je u Nadbiskupskom dvoru primio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Predstavnici Zajednice Bugara došli su odati počast biskupu J. J. Strossmayeru, izdavaču “Bugarskih narodnih pjesama” braće Miladinov i, kako kažu, velikom dobročinitelju i prijatelju Bugara, te su položili vijenac na njegov grob u kripti đakovačke prvostolnice.

“Već gotovo 15 godina dolazimo kao predstavnici Bugarske zajednice u Hrvatskoj položiti vijenac na grob biskupa Strossmayera. Prvog studenoga u Bugarskoj slavimo Dan narodnih buditelja, a Bugari Strossmayera smatraju kao takvog, bez obzira što nije Bugarin. Također, u Bugarskoj jedan trg nosi Strossmayerovo ime i na tom trgu mu je podignut spomenik, kao izraz zahvalnosti za sve što je učinio za bugarski narod”, rekao je Raško Ivanov, dodajući kako će sljedeće godine u organizaciji Bugarske akademije znanosti, Udruženja J. J. Strossmayer i Hrvatskog veleposlanstva u Sofiji biti obilježena 200. obljetnica rođenja i 110. obljetnica Strossmayerove smrti. Ovom prigodom predstavnici Bugara pozvali su nadbiskupa Hranića da tom prigodom bude nazočan svečanoj akademiji te predvodi misno slavlje u katoličkoj katedrali u Sofiji.

“Ovi posjeti izaslanstva koje nam dolazi svake godine u ime bugarskoga naroda samo potvrđuju i dodatno osnažuju stare prijateljske veze između hrvatskoga i bugarskog naroda, veze koje je na osobit način osnažio i učvrstio naš biskup Strossmayer. Na to smo ponosni, zbog toga radosni i želimo nastaviti njegovati to prijateljstvo. Osobito me raduje vijest da se u Bugarskoj sprema svečanost kojom se želi obilježiti 200. obljetnica rođenja i 110. obljetnica Strossmayerove smrti. Raduje me taj poziv zbog biskupa Strossmayera, ali i prilike da pohodim Crkvu u Bugarskoj, malu katoličku zajednicu koja ondje postoji”, kazuje nadbiskup Hranić, potvrđujući kako i inače postoje duge veze prijateljstva između katoličkog biskupa Georgija Jovčeva i Đakovačko-osječke nadbiskupije. Među ostalim, 2008. godine, prilikom svečanosti uzdizanja Biskupije na rang nadbiskupije, biskup Jovčev bio je u Đakovu te je ovo prilika da mu nadbiskup Hranić uzvrati posjet i odgovoriti na njegov poziv da dođe i posjeti bugarsku Crkvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Đakovačko-osječka nadbiskupija