Don Stojić: Mladi su žedni Zajedništva i susreta s Kristom

don damir stojić / esava.info

I ove godine, katolički pastoralni ured organizira duhovno rekreativno ljetovanje u Postirama na otoku Braču koje vodi studentski kapelan don Damir Stojić. Ljetni kamp na Postiri već duži niz godina predstavlja mjesto na kojemu se mladi okupljaju kako bi njegovali zajedništvo, vjeru te povezanost s Crkvom.

“Nakon sedam godina i stotina studenata koji su ovuda prošli mnogi su doživjeli obraćenje ili produbljenje svog odnosa s Bogom”, rekao je don Stojić za narod.hr

Don Damir Stojić je istaknuo kako je kroz sedam godina održavanja kampa sklopljeno mnogo prijateljstava, a i da su se mnogi mladi ovdje upoznali, zaljubili,a neki se već i vjenčali. “Imali smo već dva para koji su  se upravo ovdje, u Postiri, htjeli vjenčati”, rekao je ocijenivši kako su ipak najveći plod ovog kampa obraćenje i dublji odnos sa Kristom.

Ove godine prva grupa studenata započela je 20. srpnja, a zadnja završava 23. kolovoza.

Kako ste došli na ideju organizacije ljetnog kampa za studente?

Ovo je već sedma godina studentskog ljetovanja i ideja se rodila vrlo spontano, nakon moje prve godine rada kao studentskog kapelana u Zagrebu. Te prve godine, akademske godine 2007/2008 kad sam počeo raditi sa studentima nisam ih mnogo poznavao, no brzo se okupila poveća skupina studenata koji su dolazili na moj vjeronauk i ostale aktivnosti, a okupila se i ekipa studenata koja mi je pomagala u radu.

Moj ured u studentskom domu Cvjetno naselje brzo je postao mjesto druženja, upoznavanja i prostor gdje su studenti navraćali te su se tu stvarala nova prijateljstva. Već u proljeće 2008. studenti su sami tražili da organiziram nekakvu aktivnost preko ljeta. Sasvim slučajno sam preko jednog svećenik saznao za pastoralni centar sv. Josipa u župi Postira. Domaći župnik, don Ante Jelinčič, svesrdno nas je prihvatio, ugostio i od tada smo uspostavili suradnju.

Jesu li polaznici kampa samo studenti?
Inzistiram na tome da polaznici kampa isključivo budu studenti zagrebačkog Sveučilišta. Tijekom prijava dajemo prednost studentima koji stanuju u studentskim domovima. U svakoj grupi bude između 50 i 60 studenata.

Zadnjih par godina događa se da studenti koji su diplomirali i počeli raditi žele dolaziti i dalje pa iznajme apartman u mjestu i sudjeluju u programu.

Koliko traje ljetni kamp?

Kamp sveukupno traje 5 tjedana. Svaka skupina počinje u nedjelju navečer i završava u subotu za vrijeme doručka, a jedan dan animatori čiste i pripremaju za sljedeću grupu.

Koji su glavni sadržaji ljetnog kampa? 

Mladi ovdje provode odmor s nekoliko molitvenih trenutaka. Od duhovnog programa imamo svaki dan jutarnju svetu misu, krunicu i večernju molitvu što uključuje nagovor, svjedočanstva i klanjanje.

Studenti imaju također priliku za svetu Ispovijed i razgovor.

Kroz duhovne trenutke uvijek provlačimo neku temu. Ove godine svaki dan razmatramo jedan biblijski lik. Ostatak dana je predviđen za kupanje i druženje. Također svi zajedno obavljamo kućne poslove. Jedan dan, obično petkom, idemo na izlet u Bol i hodočastimo zavjetnoj kapelici sv. Josipa iznad Postira. Prijašnjih godina uspostavljena je jako dobra veza između studenata i župe, tako da sudjelujemo i u životu župe. Animiramo župnu misu i sudjelujemo ua procesijama, a i sami župljani dolaze na večernji program.

Imate li dovoljno mjesta za sve mlade koji žele sudjelovati u kampu u Postirama?

Ne, nemamo, uvijek imamo listu čekanja i tražimo mjesto više.

Kako biste okarakterizirali današnje mlade? Jesu li dovoljno aktivni i jesu li zainteresirani za ovakvo, aktivno provođenje ljetnog odmora?

Da, i to se vidi i u ostalim kampovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Drago mi je što je ovaj kamp samo jedan od niza sličih koji se održavaju. To znači da su mladi žedni Zajedništva i susretom s Kristom. Čak bih rekao da su zasićeni svjetovnim ponudama koje na žalost obiluju u dalmatinskoj ponudi ljeti, a navala na duhovne ponude samo je znak da su druge ponude dosadne i isprazne.

26864

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: esava.info