Kako je nastalo ime korizma – povijesni i biblijski temelj?

raspelo
Foto: Thinkstock

Ima dosta svjedočanstava da je već u 4. stoljeću bilo poznato četrdeset dnevno pripravljanje za Uskrs. Današnji nazivi korizma dolaze iz latinskog naziva Quadragesima = vrijeme četrdeset dana, (odatle i hrvatski korizma) ili od grčkog tessarakoste. Tako je prema latinskom nastalo talijansko ime quaresima ili francusko carem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim germanskim jezicima kao nizozemski se zove vastentijd a dolazi od vrijeme posta. Time je naglašen samo jedan temeljni dio. Engleski naziv lent upućuje na godišnje doba (lengthen – kad dan postaje duži). Kod protestanata se naziva vrijeme muke a nekad je to bilo samo ograničeno na tjedan prije Uskrsa.

Koji je biblijski temelj korizme?

Kao biblijska pozadina služe svi oni izvještaji koji govore o četredeset dana (ili godina):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– 40 dana i noći trajao je opći potop (Post 7,14)
– 40 dana zadržao se Mojsije na brdu Sinaj (Izl 24,18)
– 40 godina su Izraelci lutali pustinjom dok nisu došli na cilj (Jozua 3,4)
– 40 dana išao je Ilija prema brdu Horebu (1 Kr 19,8)
– 40 dana i Niniva bi trebala propasti (Jona 3,4)
– 40 dana i noći bio je Isus u pustinji (Mk 1,13; Mt 4,2; Lk 4,1)
– 40 dana nakon uskrsnuća Isus je uzašao na nebo.

U svakom slučaju to je vrijeme prijelaza, priprave i pokore, čišćenja. Broj 40 ima i simboličko značenje, a to znači da nema samo jedan kronološki značaj, nego upućuje na nutarnji sadržaj ovog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.