Drugi dan simpozija ‘Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije’

Drugi dan mariološko-marijanskog simpozija „Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“, u subotu 5. prosinca, započeo je riječima iz bule pape Benedikta XVI. „Antiquam Fidem – Drevna vjera“ a kojom je na ovaj dan prije šest godina osnovana Sisačka biskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je okupljene podsjetio dr. sc. fra Darko Tepert, moderator drugog dana predavanja, a okupljeni su imali priliku vidjeti i za tu prigodu izloženu originalnu bulu.

U nastavku slijedilo je predavanje mr. sc. Petre Batelja na temu „Sisačka Bogorodica zaštitnica”, zatim predavanje dr. sc. Mande Svirac „Manifestacije marijanske pobožnosti i folklorna obilježja na području Sisačke biskupije” i predavanje Slavice Moslavac „Blažena Djevica Marija u puku Moslavine”.

Drugi blok započeo je predavanjem Katice Mrgić „Marijanske pobožnosti u Sisačkoj Posavini”, a slijedila su predavanja dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek „Ivan Kukuljević Sakcinski i štovanje Bogorodice u Sisačkoj biskupiji” te dr. sc. Katarine Koprek i prof. Tihomira Prše na temu „Marijanske pjesme u opusu vlč. Matije Ivšića”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju radnog dijela simpozija okupljenima se obratio biskup Košić zahvalivši svim predavačima i organizacijskom odboru na trudu koji su uložili u održavanje ovog simpozija.

Biskup je posebno zahvalio članovima Hrvatskog mariološkog instituta, na čijem je čelu bio petnaest godina, izvještivši kako je njegov mandat završio te da je stručni kolegij HMI prošlog dana izabrao novog predstojnika, dr. sc. Ivana Karlića, kojem je biskup izrazio svoje čestitke i dobre želje.

Drugi dio dana bio je predviđen za studijsko putovanje tijekom kojeg su sudionici simpozija osobno vidjeli jedan dio bogate marinske baštine biskupije. Tako su posjetili posjetiti drvenu kapelu Sv. Ivana Krstitelja u Staroj Drenčini, marijansko svetište Majke naših stradanja u Gori koje je upravo ovih dana do kraja obnovljeno i spremno za skorašnju posvetu, crkvu BDM Snježne u Kutini i na kraju svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću gdje je dan zaključen misom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s msgr. Lovrom Cindorijem, fra Ivanom Karlićem, fra Darkom Tepertom, fra Petrom Lubinom, fra Danijelom Pataftom, vlč. Ivanom Miškićem i domaćim župnikom fra Dragom Brglezom koji je na početku i pozdravio sve okupljene.

U homiliji fra Ivan Karlić je podsjetio kako će za nekoliko dana, na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, započeti izvanredna jubilejska Sveta godina milosrđa, te kako nas upravo Marija, kada se radi o milosrđu, upućuje na Krista.

„I Papa Franjo u svojoj buli ‘Lice milosrđa’ na početku govori o Mariji kao milosrdnoj majci, kao o onoj koju je Bog pripremao da postane majkom, ali i o njoj samoj koja je u svom životu znala hoditi Božjim putem i to na vrlo konkretan način. Ona nije bila u ‘oblacima’ nego je znala u kojem je vremenu i prostoru. Znala je na pravi način svjedočiti vjeru u Boga, Božju ljubav i Božje milosrđe“, rekao je fra Ivan te poručio kako nam Marija Majka Milosrđa treba biti primjer kako živjeti svoju vjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sudionike simpozija i brojne župljane slavlju su nazočili i članovi KUD-a Obreška odjeveni u tradicionalne narodne nošnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.