Družba ‘Braća hrvatskoga zmaja’ štiti duh i kulturu hrvatskog naroda

Foto: Suradnik13, commons.wikimedia.org

Družba ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ hrvatska je kulturna udruga koja ‘okuplja članstvo bez obzira na podrijetlo, zanimanje, svjetonazor, vjeroispovijest, političko opredjeljenje i spol. Ponosi se hrvatskim narodom i domovinom Hrvatskom.’ Tako se predstavlja Družba zaslužna za mnoga neprocjenjiva djela za hrvatsku kulturu i povijest, piše Zdravka Giacometti za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad šećete zagrebačkim Gornjim gradom, Gričom ili Gradecom, jedno od najljepših mjesta su Kamenita vrata. Pa kroz njih i ulazite u drevni Zagreb. Jedina gradska vrata s kulom ne bi se sačuvala da nije Družbe ‘Braća hrvatskoga zmaja’. Osnovani da štite duh i kulturu hrvatskog naroda, prozvali su se zmajevima u sjećanje na Red zmajskih vitezova Hrvatsko-ugarskoga kralja Žigmunda Luksemburškog. Nezaobilazni su osnivači Emilije pl. Laszowski, Prazmaj Brloški i Ozaljski i dr. Velimir Deželić Stariji, Prazmaj Klokočki I. ‘Družba je osnovana 1905. Brzo nakon osnivanja opet je predloženo da se Kamenita vrata sruše kako bi se unaprijedio promet. Kada su članovi to čuli, s obzirom na ciljeve i zadaće koje društvo ima, a to su svakako i zaštita povijesnih spomenika, energično su stali protiv toga. U spomen tome, na ulazu postoje dvije ploče koje govore o tome. Tadašnji gradonačelnik Milan Amruš dao im je pravo da se usele u taj prostor.’, kaže prof. dr. sc. Đuro Deželić, Zmaj Klokočki V.

Družba je u kuli Kamenitih vrata osnovala Muzej i Arhiv Grada Zagreba te Gradsku knjižnicu, a utemeljitelji su i zagrebačkog Društva za spasavanje, današnje Hitne pomoći. ‘Ono što čini posebnost svake takve udruge pa tako i Družbe je ljubav, odanost i izvorni pristup hrvatskoj stvarnosti’, smatra prof. dr. sc. Nevio Šetić, Zmaj od Istre, Veliki Meštar.

Rad Družbe bio je zabranjen 1946. godine, a obnovljen 1990. ‘Družba Braća Hrvatskog zmaja danas ima 19 zmajskih stolova – podružnica i maticu u Zagrebu. Znači, mi djelujemo na području cijele domovine. Uz to, družba ima članove u susjednim zemljama, između ostalog u Vojvodini, Gradišću u Austriji te Molizeu u Italiji’, objašnjava Nevio Šetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od današnjih akcija Družba se ponosi rondelom velikana Osječke gimnazije, spomenikom kralju Dmitru Zvonimiru u Kninu, brončanim poprsjem biskupu Jurju Dobrili na istoimenom sveučilištu u Puli te Dragutinu Domjaniću u Svetom Ivanu Zelini. Nedavno je družba odala priznanje ljudima od velikih riječi i akcije – Milutinu Baraču i Ivi Pilaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.