Etnografski muzej u Zagrebu: Predstavljena Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore

Foto: Etnografski muzej

Publikacija autorice Katarine Bušić predstavljena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Djelomično dvojezični katalog opisuje Zbirku narodnih nošnji hrvatske dijaspore: Moravskih, Gradišćanskih i Podravskih Hrvata, Hrvata Bunjevaca i Šokaca, Karaševskih i Letničkih Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalog je namijenjen Hrvatima u dijaspori i iseljeništvu, članovima folklornih skupina u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti. U njemu će pronaći objedinjenu i kompletno obrađenu pripadajuću građu u vidu kataloških jedinica s osnovnim podacima, opisom i fotografijom sadržanih muzejskih predmeta, piše glashrvatske.hrt.hr.

O katalogu su govorili: Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja, rencenzenti dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Aleksandra Muraj, Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji i autorica Katarina Bušić.

“Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore objedinjuje odjevno ruho pripadnika hrvatske nacionalne zajednice s različitih područja srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja – Austrije, Češke, Kosova, Mađarske, Rumunjske i Srbije”, istaknula je autorica i voditeljica zbirke Katarina Bušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zbirka je formirana 2014. novom sistematizacijom muzejskih zbirki, izdvajanjem odgovarajuće građe iz postojećih, a danas ima više od 700 fizičkih predmeta i u cijelosti je digitalizirana. Sadržano cjelovito ruho – kompleti, pojedinačni dijelovi, različiti ukrasni dodaci i tekstilni fragmenti, što su se mijenjali pod kulturnim utjecajima susjednih naroda, s više ili manje prepoznatljivim obilježjima pripadnosti hrvatskom nacionalnom korpusu, izrađeni su i korišteni pretežito u razdoblju druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća, uz stariji i noviji odjevni sloj i manji broj predmeta novije izrade”, podsjetila je.

“Katalog te zbirke ponajprije je namijenjen Hrvatima u dijaspori i iseljeništvu, članovima folklornih skupina u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i svima koji se žele vidjeti i pobliže upoznati te nošnje”, zaključno je poručila.

Publikacija Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore u izdanju Etnografskog muzeja, šesti je katalog muzejskih zbirki u okviru izdavačkog projekta započetog prije deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbirka objedinjuje odjevno ruho pripadnika hrvatske nacionalne zajednice s različitih područja srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja – Austrije, Češke, Kosova, Mađarske, Rumunjske i Srbije.

Sadržani muzejski predmeti – kompleti, pojedinačni dijelovi, različiti ukrasni dodaci i tekstilni fragmenti, što su se mijenjali pod kulturnim utjecajima susjednih naroda, s više ili manje prepoznatljivim obilježjima pripadnosti hrvatskom nacionalnom korpusu, izrađeni su i korišteni pretežito u razdoblju druge pol. 19. i prve pol. 20. stoljeća, uključujući više tipoloških i stilskih inačica.

Izdavanjem kataloga Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore Etnografski muzej prvi puta u tiskanom obliku stavlja na raspolaganje javnosti jednu zbirku narodnih nošnji – objedinjenu i obrađenu građu u vidu kataloških jedinica s osnovnim podacima, opisom i fotografijom sadržanih muzejskih predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni tekst autorice Katarine Bušić, voditeljice Zbirke, podijeljen u nekoliko cjelina – Povijest prikupljanja predmeta u Zbirci narodnih nošnji hrvatske dijaspore; O izvorima i literaturi; O narodnoj nošnji – pojavnost, vrijednost, prezentacija; Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore – Moravski Hrvati (Češka Republika), Gradišćanski Hrvati (Republika Austrija), Podravski Hrvati (Mađarska), Hrvati Bunjevci (Republika Srbija/Vojvodina), Hrvati Šokci (Republika Srbija/Vojvodina, Mađarska, Rumunjska), Karaševski Hrvati/Karašovani/Karaševci (Rumunjska), Letnički Hrvati (Republika Kosovo) – u cijelosti je preveden na engleski jezik te upotpunjen dokumentarnim fotografijama iz Dokumentacije Etnografskoga muzeja, srodnih ustanova i privatnih zbirki.

Katalog je namijenjen široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti, posebno Hrvatima u dijaspori i iseljeništvu te članovima folklornih skupina u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dizajn publikacije potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, prijevod na engleski jezik Dunja Horvat Weitner, a fotografije Nina Koydl, Matija Dronjić, Dražen Bota i drugi.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.