Film je priča o poduzetnim i uspješnim Hrvatima

„Ovo je priča o Hrvatima koji su bili poduzetni i snalažljivi, koji se se odlučili ostaviti trag u svijetu i u tome uspjeli“ rekla je direktorica Laudata Ksenija Abramović na predstavljanju dokumentarnog filma „Hrvatska priča u biblijskoj zemlji“ u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je snimljen u ožujku ove godine tijekom hodočašća u Izrael, gdje je bila otkrivena ploča u spomen na Pavla, Jakova i Antuna koji su prije 333 godine kupili Getsemanski vrt i darovali ga franjevcima. Montažer i snimatelj filma jest Ivan Lovrić, a producentica Abramović objasnila je kako hodočašće u Svetu Zemlju privlači i zadivljuje ljude, kojima se čini kao da putuju kroz vrijeme i osjećaju da su bliži Gospodinu. Stajati ondje gdje je Isus stajao i gdje su se odvijali svi sveti događaji smatra velikom radošću, blagoslovom i odgovornošću.

„Možda zato možemo odlično razumijeti naša tri sunarodnjaka, Pavla, Jakova i Antuna. Ti su Hrvati iz Bosne i Hercegovine prije tri stoljeća razdali sva svoja imanja, uputili se u Svetu Zemlju i ondje od Muslimana otkupili Gestemanski vrt. Najveću hvalu dakako upućujemo našem Gospodinu kojemu smo prepustili puteve svoje, u koga se uzdamo i koji sve vodi i upravlja, pa tako i ovo hodošašće uz molitvu da nam udijeli blagoslov i mir svoj donese“, poručila je Abramović.

Spomen-ploča postavljena je s unutarnje strane Getsemanskog vrta na obroncima Maslinske gore. Nazaret, Betlehem, Brdo Blaženstva, Tabga, Galilejsko jezero, Kafarnaum, Kana Galilejska, Tabor, Ein Karim, neka su od mjesta koja su posjetili hodočasnici. Jedna od njih bila je scenaristica i redateljica Nada Prkačin koja je podijelila svoj doživljaj s prisutnima na predstavljanju filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Htjela sam reći da se puno toga na takvom jednom snimanju može izdogađati, a i staje iza kamere. Recimo, dogodilo nam se da na Galilejskom jezeru svira himna, a nama suze idu i nekako toliko ste ganuti da postanete dio te priče te vam ne pada na pamet da to trebate snimiti“, rekla je Prkačin.

Hodočasničkom pjesmom nazvan je Psalam 122 koji mole hodočasnici kada dođu u Svetu Zemlju i idu prema Jeruzalemu. Uz molitvu, Sveta Zemlja posebnog je mirisa za inicijatora i voditelja projekta postavljanja spomen-ploče, fra Tomislava Glavnika: „Kad izađemo iz aviona i uđemo u svoje autobuse ja hodočasnicima kažem: „Dragi hodočasnici, osjećate li vi taj miris, da je on posve drugačiji, da je to miris Svete zemlje“. Nadam se da će Sveta zemlja onima koji još nisu bili ondje zamirisati na poseban način“.

Nekoć kad su Židovi hodočastili u Jeruzalem, naveo je Glavnik, kad bi išli svojoj kući pozdravljali bi se riječima: „Dogodine u Jeruzalemu“. Jednako je poručio i svim hodočasnicima: „Dragi moji posjetitelji, poželit ću i ja vama – dogodine u Jeruzalemu“. Na predstavljanju filma, u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Čedo Antolić i zbor Hrid, a program je vodila Tanja Popec te pozvala sve prisutne da posjete internetske stranice obiteljske televizije Laudato TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.