(FOTO) Druga večer Festivala radosne kulture ispunjena domoljubljem i nacionalnim ponosom

Druga večer virovitičkoga Festivala radosne kulture donijela je svojoj publici dva posve različita događaja.

Najprije je u Gradskome muzeju otvorena izložba „Jeruzalema k svim narodima“, nastala kao odjek velike izložbe održane u Rimu prije desetak godina. Za izložbu su bili skupljeni ranokršćanski artefakti iz najpoznatijih europskih muzeja, s idejom da se prikaže širenje kršćanstva u prvim stoljećima poslije Krista. U Virovitici su izložene fotografije najpoznatijih i najreprezentativnijih eksponata s rimske izložbe, opremljene vrlo iscrpnim i kvalitetnim komentarima. Veliki dvorana Gradskog muzeja bila je ispunjena velikim brojem zainteresirane publike, koja je i ove godine pokazala da je iznimno zainteresirana za izložbe ovoga tipa.

Nakon toga je u Gradskoj knjižnici nastupio britanski povjesničar i pisac Robin Harris, čije je predavanje bilo naslovljeno „Stepinac i Hrvatska“. U nadahnutom se predavanju gost iz Velike Britanije velikom erudicijom potrudio prikazati odnos kardinala Alojzija Stepinca prema pitanjima hrvatske državnosti i samostalnosti, uz osobiti naglasak na pitanje Stepinčeva imenovanja biskupom-koadjutorom u vrijeme diktature kralja Aleksandra Karađorđevića.

Predavač je prikazao neke do sad slabo poznate odlomke iz Stepinčevih propovijedi s kraja tridesetih godina dvadesetog stoljeća, ali i činjenice o odnosu Ustaša prema Stepincu u vrijeme uspostave NDH. Nepokolebljivo se zauzimajući za jednaka prava svih ljudi bez obzira na rasnu ili nacionalnu pripadnost, te govoreći otvoreno protiv nacizma, Stepinac je bio svjestan da je mogao biti uhićen od strane režima u bilo kojem trenutku, što se ipak nije dogodilo, iz čisto pragmatičnih razloga.

S druge je strane Dr. Harris opisao okolnosti Stepinčeva susreta s Titom neposredno nakon prvoga njegova utamničenja, ističući kako je kardinal ostao nepokolebljivo na crti odanosti Rimu i papi, bez obzira na primamljive ponude u slučaju osnivanja nacionalne crkve.

Virovitička je publika bila gotovo zatečena visokom razinom predavanja, ali i predanošću s kojom se predavač bavi hrvatskom poviješću, pa je, makar potpuni stranac, u stanju mnogo toga iz naše povijesti razumjeti bolje nego mnogi naši povjesničari. Uz to su slušatelji bili zadivljeni i njegovom neposrednošću i izvrsnim znanjem hrvatskoga jezika, koje je omogućilo odličnu komunikaciju tijekom duge i žive rasprave.

Sve u svemu, Virovitičani su imali priliku uživati u jednoj neponovljivoj večeri, ispunjenom domoljubljem i nacionalnim ponosom, toliko potrebnim u ovim prečesto opterećujućim vremenima.

Medijski je pokrovitelj festivala FRKA portal Narod.hr.

narod_hr_medijski_pokrovitelj

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr