(FOTO) Hrvatski izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo

Zagreb, 13.12.2015. - Članovi Saveza izviđača Hrvatske (SIH) unijeli su Betlehemsko svjetlo mira u Zagrebačku katedralu na Misu svjetla . Na sliciJosip Kuhtić, Viktor Petrić. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Već tradicionalno od 1993. i ove su godine članovi Saveza izviđača Hrvatske donijeli Betlehemsko svjetlo kojeg su u prigodnoj ceremoniji ispred zagrebačke katedrale najprije predali predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, a potom ga zajedno unijeli u crkvu i predali mons. Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke prvostolnice.

Hrvatski izviđači svjetlo mira donijeli su iz Beča u koji ga austrijski izviđači od 1986. donose iz Betlehema.
Primajući Betlehemsko svjetlo od devetegodišnjeg Zagrepčanina Viktora Petrića, Leko je istaknuo da je to svjetlo simbol nade i vjere.

“Ovo je svjetlo nada i vjera, a donose ga mladi. Kada se to spoji – to je zaista optimistično”, rekao je Leko dodajući da su oba simbola upućena građanima Hrvatske.

U ponedjeljak će Betlehemsko svjetlo biti doneseno i u Hrvatski sabor.

Pozdravljajući mlade izviđače koji su svjetlo donijeli u Zagreb iz kojega će ga odnijeti u svoje župe, mons. Kuhtić okupljene je vjernike podsjetio da je za katolike vrijeme iščekivanja Isusova rođenja “milosno vrijeme obraćanja u ljubavi”.

“Kršćanstvo se ne iscrpljuje u molitvama i euharistijskim slavljima nego se mora pretočiti u djelotvornu ljubav”, poručio je mons. Kuhtić.

Dora Šimunović iz Saveza izviđača Hrvatske podsjetila je da je dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku tradicionalna inicijativa izviđača.

Na prvu nedjelju Došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski ga izviđači iz Betlehema nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, na kojoj sudjeluju i hrvatski izviđači, svjetlo donose u Zagrebačku katedralu, a nakon toga kroz izviđačke udruge odlazi do brojnih hrvatskih župa.

Betlehemsko svjetlo jedini je otvoreni plamen koji se može voziti avionom i ta poruka mira dosad nije naišla ni na kakvu zapreku.

Inicijativa Betlehemskog svjetla rodila se u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je na Božićnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna gledateljica koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah