(FOTO) Hrvatski izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo

Zagreb, 13.12.2015. - Članovi Saveza izviđača Hrvatske (SIH) unijeli su Betlehemsko svjetlo mira u Zagrebačku katedralu na Misu svjetla . Na sliciJosip Kuhtić, Viktor Petrić. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Već tradicionalno od 1993. i ove su godine članovi Saveza izviđača Hrvatske donijeli Betlehemsko svjetlo kojeg su u prigodnoj ceremoniji ispred zagrebačke katedrale najprije predali predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, a potom ga zajedno unijeli u crkvu i predali mons. Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke prvostolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski izviđači svjetlo mira donijeli su iz Beča u koji ga austrijski izviđači od 1986. donose iz Betlehema.
Primajući Betlehemsko svjetlo od devetegodišnjeg Zagrepčanina Viktora Petrića, Leko je istaknuo da je to svjetlo simbol nade i vjere.

“Ovo je svjetlo nada i vjera, a donose ga mladi. Kada se to spoji – to je zaista optimistično”, rekao je Leko dodajući da su oba simbola upućena građanima Hrvatske.

U ponedjeljak će Betlehemsko svjetlo biti doneseno i u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravljajući mlade izviđače koji su svjetlo donijeli u Zagreb iz kojega će ga odnijeti u svoje župe, mons. Kuhtić okupljene je vjernike podsjetio da je za katolike vrijeme iščekivanja Isusova rođenja “milosno vrijeme obraćanja u ljubavi”.

“Kršćanstvo se ne iscrpljuje u molitvama i euharistijskim slavljima nego se mora pretočiti u djelotvornu ljubav”, poručio je mons. Kuhtić.

Dora Šimunović iz Saveza izviđača Hrvatske podsjetila je da je dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku tradicionalna inicijativa izviđača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvu nedjelju Došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski ga izviđači iz Betlehema nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, na kojoj sudjeluju i hrvatski izviđači, svjetlo donose u Zagrebačku katedralu, a nakon toga kroz izviđačke udruge odlazi do brojnih hrvatskih župa.

Betlehemsko svjetlo jedini je otvoreni plamen koji se može voziti avionom i ta poruka mira dosad nije naišla ni na kakvu zapreku.

Inicijativa Betlehemskog svjetla rodila se u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je na Božićnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna gledateljica koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.