(FOTO) Impresivna kazališna predstava na motive prvih poglavlja Knjige Postanka

Nakon dugo vremena, virovitička je publika imala priliku pogledati i jednu lutkarsku predstavu. Radi se o iznimno uspješnoj studentskoj produkciji Antonije Šašo na motive prvih poglavlja Knjige Postanka, u kojoj su uz autoricu nastupile i mlade glumice Paola Slavica i Marijana Matoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neobičnost ove predstave nije samo u tome da se izvodi uz minimalna tehnička sredstva, na stolu koji predstavlja cijeli svijet. Smještaj publike na samu scenu bio je posve iznenađujući, ali se pokazao iznimno efektnim i znatno je pojačao dojam cijele izvedbe. Publika, u kojoj je bilo i dosta djece, imala je tako priliku u potpunosti uživati u svakomu prikazanom detalju.
Nakon impresivne uvodne scene stvaranja svijeta, uslijedila je razigrana igra triju glumica, uz animaciju životinja u Raju Zemaljskom praćenu nevjerojatnim dijapazonom zvukova iz prirode, koje se izvodile same glumice. Sam Adam, u tumačenju Antonije Šašo, bezbrižan i razigran, ubrzo je dobio i svoju družicu Evu, koja je, s puno senzualnosti i tipično ženske inteligencije za detalje, pravi kontrapunkt Adamu.

No, prava je senzacija u ovoj predstavi prikaz Boga Stvoritelja kroz višestruki odjek koji proizvode same glumice, a koji akterima predstave na taj način nudi i svoje odgovore. U trenutku pada prvih ljudi u prvi grijeh, sve se ruši i nestaje sa scene, uključujući i odjek, što je na publiku ostavilo šokantan dojam. Na taj je način autorica ponudila jedna posve novi način rješavanja izazova prikaza Boga u kazalištu, izbjegavši zamke ulaska u konvenciju ili kič, što se vrlo lako dogodi, jer se problem čini naoko nerješivim bez uvođenja posebnoga lika ili lutke.
Reakcije virovitičke publike (koja je zbog svoje brojnosti jedva stala na prostor scene) su bile izražene superlativima, uz žal što osobito djeca nemaju češće prigodu pogledati ovakve predstave, koje ih obogaćuju svojim pozitivnim emocijama i kontruktivnim porukama.

Za nadati se je da će sjajne glumice nastaviti svojom lutkarskom genijalnošću obogaćivati i uveseljavati velike i male, te da će se još neka do njihovih budućih predstava naći na daskama Virovitičkoga kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijski je pokrovitelj festivala FRKA portal Narod.hr.

narod_hr_medijski_pokrovitelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.