(FOTO) Ivana Bilić Antičević: ‘Izrada postaja križnog puta bio je za mene veliki izazov’

Foto: Ivana Bilić Antičević

“Kada je don Ante Vranković dao prijedlog kako bi križni put možda trebao izgledati, bio je to za mene velik izazov jer je zahtijevao skroz drugačiji način nanošenja boje i rada od onog kako sam radila”, rekla je za Narod.hr magistra likovne kulture i likovne umjetnosti, Ivana Bilić Antičević s kojom smo razgovarali povodom blagoslova novih postaja križnog puta u župi Gospe u Siti na Strožancu koje je ona izradila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U župi Gospe u Siti u Strožancu u petak, 2. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje i blagoslovio nove postaje križnog puta.

Novopostavljeni križni put, dimenzija 40 x 40 cm, rađen je tehnikom akrila na medijapanu. Autorica je istaknula kako je zajedno sa župnikom don Antom Vrankovićem već duže vrijeme razmišljala o ovim postajama i kako je sretna što se ta zajednička želja napokon uspjela i realizirati.

“Onog dana kad me Gospodin zazvao i kada sam mu odgovorila, ne prestaje me darivati u svojoj ljubavi i osjećam da najmanje što mogu učiniti jest proslavljati ga u svom radu, ali prije svega u svom životu. Neka i ovaj Put križa bude Njemu na slavu. Htjela sam ga prikazati kao Isusa nade i beskrajne ljubavi prema meni i svakom čovjeku. Iz njega ljubav pršti, isijava i želi nas zahvatiti svojim plemenom. Ako iskra tog plamena zahvati nečije srce preko ovih likovnih djela, to je moja radost i moja nagrada“, kazala je Ivana Bilić Antičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademska slikarica Ivana Bilić Antičević, majka je troje djece. Uz obitelj i slikanje, svoje vrijeme posvećuje i djelovanju u udruzi “Obiteljsko obogaćivanje“.

Narod.hr: Kako je nastala ova izložba?

“Zanimanje za sakralnu umjetnost postoji u meni još iz gimnazijskih dana ali tada to još nisam mogla provesti u djelo. Za diplomski rad sam radila nekoliko postaja križnog puta koje su meni bile važne i u hiperrealističnom stilu. No, za jedan sakralan prostor, poput crkve, ipak je takav prikaz bilo previše brutalan i krvav. Kada je don Ante Vranković dao prijedlog kako bi križni put možda trebao izgledati, bio je to za mene velik izazov jer je zahtijevao skroz drugačiji način nanošenja boje i rada od onog kako sam radila. Tu sam veliku pomoć u savjetovanju imala od akademskih slikarica, časne sestre Zdravke Spomenke Milić i Ana Marije Botteri.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Akademska ste slikarica, majka troje djece, kako usklađujete svoj umjetnički poziv s obitelji?

“Ja sam zapravo nastavnica likovne kulture. Predajem u jednoj malenoj školi u Dalmatinskoj zagori na nepuno radno vrijeme što je idealno jer me doma čekaju djeca a i mogu se posvetiti slikarstvu. Jako volim svoj posao nastavnice.”

“Važno je u svakom poslu posložiti prioritete. Nema tog posla i te želje za slikanjem koja bi bila toliko velika da bih zanemarila svoj prvotni i najvažniji poziv supruge i majke. Prvo sam supruga i majka, a zatim nastavnica i umjetnica. To pokazuje i zašto sam tek sada, nakon 5 godina, kada su djeca porasla, uzela kist prvi puta ozbiljnije u ruke.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Vaša izložba je ujedno i križni put koji je blagoslovio splitski nadbiskup

“Biskup dolazi u pastirski pohod našoj župi Gospe u Siti u Strožancu i bila je to prilika da ovaj događaj bude još svečaniji.”

Narod.hr: Što za vas osobno znači križni put?

“Sve. I život i ljubav i način za najsnažnije otkrivanje Njegove ljubavi prema meni. Upravo razmatrajući Njegovu muku i koliko me voli, da je spreman zbog mene toliko trpjeti, me promjenilo. I od tad me stalno mijenja i mijenjat će me jer padam, ali gledajući Njega kako i dalje nosi svoj križ, ustajem.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnica nas hrabro i nadahnuto upućuje na molitvu

Svečanost euharistijskog slavlja i blagoslova nove postaje križnog puta započela je prigodnom riječju akademske slikarice Ane Marije Botteri koja je naglasila kako ovaj Put križa oslikava Krista obasjanog mističnim svjetlom dok nosi svoju i našu tešku muku.

“Pogledi su to koji na poseban način prilaze patnji s brižnom ljubavlju. Prigušen kolorit dodatno ističe tu patnju koja se pred nama odvija. Stvarajući ovo djelo svjedočanstva vjere i nade, umjetnica nas hrabro i nadahnuto upućuje na molitvu“.

Potom je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić blagoslovio postaje, a zatim je uslijedila pobožnost križnog puta kojeg je predvodio župnik don Ante Vranković, a molitve je čitala, i za ovu prigodu napisala, Ivana Bilić Antičević.

Priloženi katalog sadrži razmatranja koje je Ivana Bilić Antičević sastavila kao objašnjenja svake postaje pojedinačno kao i osvrt na cijeli put križa.

Ovom prilikom slikarica zahvaljuje Tini Perić na grafičkoj obradi i pripremi za tisak, te Jeleni Kujundžić koja je lektorirala tekstove.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [16.17 MB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.