(FOTO) Otvoren znanstveni simpozij “Jubileji sv. Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima”

Foto: Dubrovačka biskupija

Međunarodni znanstveni skup „Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima“ otvoren je u petak, 21. listopada u dvorana sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na počeku skupa nazočne su pozdravili dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, gradonačelnik Andro Vlahušić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, prorektor Sveučilišta u Dubrovniku Martin Lazar te akademik Nenad Vekarić, uime organizacijskog odbora.

Biskup Uzinić je kazao kako će se, ulazeći u prošlost, na skupu valorizirati značenje mučeništva kao i značenje dubrovačkog zakona o zabrani trgovine robljem kako ne bismo bili samo oni koji slave obljetnice, hvale se i govore o tome, nego kako bi poučeni onim što slave to i živjeli. Ovo se posebice odnosi na dimenziju milosrđa koja je prožela ova dva dubrovačka jubileja. „Želimo da na temelju plodova ovog simpozija, naša Godina sv. Vlaha, koju okrunjujemo ovim simpozijem, nastavi biti življena kroz dimenziju milosrđa“, istaknuo je biskup.

Gradonačelnik Vlahušić je naglasio suradnju Grada i biskupije, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Dodao je da iako je Dubrovnik mali grad i mala sredina to nije smetalo da se u njemu donose i velike odluke poput odluke o ukidanju odnosno ograničavanju ropstva, a situacije ropstva su i danas aktualne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Dobroslavić je istaknuo poseban odnos sv. Vlaha i Dubrovnika u čiju pomoć Dubrovčani i danas vjeruju te podsjetio na ono što je rekao na nedavnom skupu u Bruxellesu da vjera nije stvar prošlosti nego ima i svoju budućnost.

Prorektor Lazar je izrazio radost što se u sklopu niza projekata kojima se obilježava Godina sv. Vlaha nalazi i jedan znanstveni skup kojim će se na znanstveni način pristupiti najavljenoj temi.

Akademik Vekarić je najavio kako skup ima dvije teme, jednu o mučeništvu sv. Vlaha, a drugu o dubrovačkom zakonu iz 1416. godine, te upozorio kako se već u naslovu oprezno pristupilo temi ukidanja ropstva kako se ne bi dogodilo da se u javnosti barata s činjenicama koje nisu znanstveno potvrđene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otvorenja skupa slijedilo je prvo predavanje dr. sc. Boža Goluže „Mučeništvo kao jedno od obilježja prvih kršćanskih vremena“.

Prvog dana skupa bit će održano deset izlaganja, a navečer će biti održan prigodni kulturno-umjetnički program. Drugoga dana skupa ostalih šest sudionika predstavit će rezultate svojih istraživanja. Dvije su okosnice izlaganja: martirija (svjedočenje vjere) kao bitna oznaka kršćanskog identiteta i dubrovačka odluka o ograničenju ropstva iz 1416. godine – 600 godina poslije.

Međunarodni znanstveni skup „Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima“ organizira Dubrovačka biskupija u suradnji s Gradom Dubrovnikom, a skup se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.