(FOTO) Otvorena izložba ‘Dubrovnik prije trešnje’

Foto: Niksa Duper / CROPIX

Otvaranje izložbe “Dubrovnik prije trešnje” i predstavljanje istoimene knjige održani su sinoć u prostorima Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici, navodi dubrovniknet.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu je otvorio Zlatko Hasanbegović, ministar kulture RH, a među okupljenima je bila i i Željka Markić iz udruge “U ime obitelji”.

Slika ‘Dubrovnik prije trešnje’, rad nepoznatog majstora, jedan je od najvjerodostojnijih prikaza Dubrovnika prije potresa 1667. godine.

Naslikana izrazitom kartografskom točnošću koja nadmašuje njezinu umjetničku vrijednost, daje prikaz svih važnijih detalja urbanog tkiva: Divone i Straduna, s trijemovima na sjevernoj strani, romaničke katedrale sv. Marije s krstionicom, gotičke crkve sv. Vlaha i Luže, Velike i Male Onofrijeve fontane, zidina i gradske luke, Lazareta, kuća u predgrađu te ljudi u svakodnevnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući ustrajnim nastojanjima Društva prijatelja dubrovačke starine da se slika vrati u Grad, godine 2009. otkupljena je od nasljednika obitelji Delalle. Konzervatorsko restauratorske radove obavio je ‘K-R centar’, pod vodstvom Denisa Vokića.

Slika ‘Dubrovnik prije trešnje’ nalazi se u Domu Društva u palači Gozze-Basegli-Katić na Gundulićevoj poljani i predstavlja se javnosti zajedno s drugim vrijednim umjetninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.